Yargıtay'daki iş yükünü eritmek için önce 160 üye atandı ardından tetkik hakimi sayısı 810'a çıkarıldı. Yargıtay'da 1.3 milyon davanın karara bağlanması için son olarak da hizmet içi eğitim için gelen 234 hakim ve savcı dosyaları okumakla görevlendirildi. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, dosya çokluğu nedeniyle sözün bittiği yerde olduklarını belirterek, "Elimizde çok dosya var. Bu dosyaları okuyup bir an önce bitirmek istiyoruz. Siz uzman olacaksızınız bizde dosya tüketeceğiz, böylece birlikte işi bitirmeye çalışacağız" dedi.

HSYK, Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi'nin adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcılarının eğitimi amacıyla düzenledikleri "Yargıtay'ın İşleyişine Yönelik Meslek İçi Eğitim Programı"nın açılışı gerçekleştirildi. Törene Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ve yüksek yargı organlarının üyeleri katıldı. Törende konuşan Yargıtay Başkanı Kaynak, Anayasa değişikliklerini anımsatarak, Yargıtay'ın elinde çok dosya olduğuna dikkat çekti.

-"SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ"-

Kaynak, meslek içi eğitime gelen hakim ve savcılara "Biz bu dosyaları okuyup bitirmek istiyoruz. Dosyayı dinlemek yerine dosyayı incelemek gerekir. Dosya okumaktan çok korkmayın. Siz uzman olacaksınız, biz de dosyayı tüketmiş olacağız. Uyum içinde götürelim bu işi, zorlama ve sıkıntıya girmeyin. Dosya sayısı ile kafanızı karıştırmak istemiyorum. Sözün bittiği yerdeyiz. Sözün bittiği yerde çalışma başladı" ifadeleriyle seslendi. Kaynak, eğitim alacak hâkim ve savcılara şöyle seslendi:
"Gerek Yargıtay üyesi gerekse tetkik hâkimi arkadaşlarımızdan sizlerin başına ağabey nitelikli bir tanesini de vermek suretiyle dosyaların okunmasını, dosyalarda nelerin yapılması gerektiğini onlarla birlikte mütalaa ederek dosyaları okuyacaksınız. Dosya okumaktan da çok korkmayacaksınız. Eksiklikler varsa hepimizin eksiklikleri olacak, eksiklikler tamamlanacak, onların nezaretinde dosyaları heyete sunulacak heyet de kararını verecek. Bizde dosyaları sizin sayenizde halletmiş olacağız, bizim karımızda o olacak. Siz uzman olacaksızınız bizde dosya tüketeceğiz, böylece birlikte işi bitirmeye çalışacağız. Dosyayı okuyacağız, dosyayı bitireceğiz."

-"ADLİYELERİN IŞIKLARI SÖNMESİN"-

Afşin ziyareti sırasındaki meslektaşlarının kendisine iş yükünden yakındığını belirten Kaynak, "Ben de meslektaşlarıma, "adliyelerin ışıkları sönmesin, sabaha kadar yansın, çalışalım arkadaş' dedim. Burada çalışalım diyoruz. Artık kanunlar yapıldı, iş bitti. Sizlirden çalışma bekliyorum" diye konuştu.

-YARGITAY'IN İŞ YÜKÜNÜ AZALTMADA KATKIDA BULUNACAKLAR-

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, daha hızlı ve etkin bir yargı sistemi oluşturulması için adaletin gecikmeksizin hak sahiplerine ulaştırılması için ağır bir yükün sorumluluğunu üstlendiklerini belirtti. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliğini anımsatan Hamsici, daha önce melsek içi eğitim konusunda HSYK'nın sadece izin verme yetkisi bulunduğunu ancak yeni yapılan düzenlemelerle bu eğitimin politikasını da belirleyeceklerini kaydetti. Hamsici meslek içi eğitime gelen hâkim ve savcıların müzakere ve davalarda sadece izleyici dinleyici olarak bulunmayacaklarını, dosya inceleme raporlama ve müzakereye sunmak gibi görevlerinin de bulunacağını açıkladı. Yargı alanında Anayasa'da yapılan değişikliklerin halka yansımasında sıkıntının devam ettiğini, yargılamanın uzun sürdüğünü, ceza davalarının zamanaşımına girdiğini belirten Hamsici, meslek içi eğitime gelen hakim ve savcıların Yargıtay'ın iş yükünü azaltmaya katkıda bulunarak, yargının hızlandırılmasını istediklerini belirtti.

-DOSYALAR ERİDİKTEN SONRA ADALET HIZLANACAK-

Toplantı ile ilgili bilgi veren HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, 234 hakim ve savcının göreve başladığına dikkat çekerek, "Yargıtay'da biriken 1 milyon 266 bin dosyanın çözümü için HSYK olarak 190 hakim görevlendirdik. Yargıtay bu sayının yeterli olmadığını, dosyaların bir an önce erimesi gerektiğini bize bildirdi. Biz de hizmet içi eğitim olarak bunu çözmeye çalışıyoruz. 234 arkadaş hizmet içi eğitime başladı. Bu arkadaşlar Yargıtay'daki dosyaların eritilmesi için yardımda bulunacaklar. Bunlardan istekli olanların sürelerini uzatacağız. Yargıtay bu dosyaların 1 ile 1.5 yıl içinde, ceza dosyalarının ise 2 ile 3 yıl içinde bitireceğini ifade etti. Bu dosyalar eridikten sonra biz adaletin hızlanacağına inanıyoruz. Şu anda HSYK ve Yargıtay olarak işbirliği yaptık. İnşallah olumlu sonuçlarını daha önce alacağız" dedi.

-TUTUKLULUK SÜRELERİ UZUN SÜRÜYOR-

Tutukluk sürelerinin Türkiye'de uzun sürdüğünü de söyleyen Okur, "Yargılamalar uzun sürüyor. Davalara yeterince hazırlanılamadığı için alacakları eğitim sonucu daha seri yargılama yapacaklar. Yasalarda sorun yok, uygulamada sorun var. Bu da iş yükünden kaynaklanıyor. Bunu eritirsek tutukluluk süreleri sorun olmaktan çıkacak. Kısa süreli de olsa fedakarlık bekliyoruz arkadaşlardan. Adli yargının kendi ihtiyaçları var, açıklarımız var" dedi.
Bir gazetecinin, CHP'nin gündeme getirdiği Deniz Feneri soruşturmasından alınan savcıların gözaltına alınacağı iddialarıyla ilgili soru üzerine Okur, "Savcıların yer değiştirilmesi ile ilgili olarak, HSYK'nın görevden aldığı savcılar diye ifadeler kullanılıyor. HSYK'nın burada görevden alması söz konusu değil. Yürümekte olan bir soruşturma var. Soruşturma dosyasında ne var bilmiyorum. Başsavcılık kendi takdirini kullanmıştır. HSYK olarak bizim bu konuya bir açıklama yapmamız söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.(ANKA)
(YE/ÖMR)