Ankara’da afiş asmak isteyen üç genç, polis ve özel güvenlik tarafından coplandı, yerde sürüklendi, yere çarpıldı. “Kendilerini yere attılar” diye savunma yapan polis hakkında soruşturma açılmadı. Gözaltına alınan gençlere ise bir darbe de yargıdan geldi. Mahkeme, biri kız üç genci “görevli memura hakaret etmek ve direnmek” gerekçesiyle 1 yıl 7 ay hapse mahkûm etti. ALİCAN ULUDAĞ’ın haberi...

Afiş asmak isterken polisin hışmına uğrayan gençlere bir tekme de yargıdan

Ankara’da bir garip afiş davası

© Kocatepe Camisi’nin duvarına afiş asmak isteyen üç genç, polis ve özel güvenlik tarafından coplandı, yerde sürüklendi, yere çarpıldı. Hâkim de üstüne gençlere 1 yıl 7 ay hapis verdi.

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Kocatepe Camiinin duvarına afiş asmak isterken polisler tarafından coplanan, yerde sürüklenen ve gözaltına alınan gençlere bir tekmede yargıdan geldi. Mahkeme, biri kız üç genci görevli memura hakaret etmek ve direnmek gerekçesiyle 1 yıl 7 ay hapse mahkûm etti, ancak cezayı erteledi. Hâkim Hüseyin Öztuğralın gerekçeli kararında, gençlerin gözaltı sırasında kendilerini yere attıklarını savunması ise şaşkınlık yarattı.

Dava konusu olay, 30 Aralık 2009 tarihinde saat 08.00 sularında yaşandı. Seçkin Taygun Aydoğan, Melis Ciddioğlu, Şahin İmğa adlı üç genç Kocatepe Camii kapalı otopark duvarına Türkiye bizimdir, ABD def ol yazılı afişler asmak istedi. O sırada devriye gezen polis ekibi, olayı görünce gençlere müdahale etti. Kabahatler Yasasına göre sadece para cezası kesilmesi gereken gençleri polis gözaltına almaya çalıştı. Gençler ise bu duruma direndi. İki polis bunun üzerine otoparkın özel güvenlik görevlilerini yardıma çağırdı.

Polis ve özel güvenlik görevlileri, gençleri gözaltına almaya çalışırken cop kullandı, yerde sürükledi. Gençler tepki olarak İnsanlık onuru işkenceyi yenecek, Baskılar bizi yıldıramazsloganlarını attı. Gençlerden birinin Vurma, tamam vurmademesi de fayda etmedi ve polisler uygulamalarına devam ederek iki genci gözaltına aldı. Hatta genç kız, polis tarafından saçından tutularak yere fırlatıldı, o sırada başı ve yüzü yere sertçe çarptı. Tüm bu yaşananlar o sırada FOX Ana Haber kameralarına saniye saniye yansıdı. Kanal, akşam haberlerinde olayı Üç gence orantısız polis dayağıolarak verdi.

Hâkim polis şiddetini görmedi

Gözaltına alınan gençler daha sonra serbest bırakıldı. Ancak savcı, gençler hakkında görevli memura hakaret ve direnme suçlamasıyla dava açtı. Yargılama Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesinde sürerken hazırlanan bilirkişi raporunda gençlerin polislere direndiği savunuldu. Kamera görüntüleri üzerinden raporunu hazırlayan bilirkişi, polisin genç kızı saçından tutup yere çarpmasını ise görmedi. İki polis, gençlerin kendilerini darp ettiğini ve direniş gösterdiğini iddia ederek, şikâyetlerini sürdürdü. Gençlerin avukatları Engin Gökoğlu ve Evrim Deniz Karatana, mahkemeye verdiği savunma dilekçesinde, yaşananların basit bir afiş asma olayı olduğunu belirtti. Avukatlar, Eğer kolluk afişlerin izinsiz olduğunu düşünüyor ise yapması gereken işlem Kabahatler Yasası kapsamında idari para cezası kesip şüphelileri bırakmak idi. Fakat kolluk müvekkillere aşırı güç kullanmış ve darp etmiş, ayrıca gerçek dışı tutanaklarla yargılanmalarına sebep olmuşturdediler. Yargıç Hüseyin Öztuğral ise üç gence görevli memura hakaret etmek ve direnme suçlarından ayrı ayrı toplam 1 yıl 7 yıl hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına hükmeden hâkim Hüseyin Öztuğral gerekçeli kararında gençlerin gözaltı sırasında kendilerini yere atarak polise direndiklerini savundu. Gençler 5 yıl içinde herhangi bir suç işlerse bu cezayı da çekecek.

cumhuriyet