ANTALYA

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde ziyaretçilere kapılarını açan yöresel pazarda, farklı bölgelerden getirilen değişik ürünler sergilendi. En çok ilgiyi ise Artvin'de bal üreticiliği yapan Günay Gündüz'ün kilogramını 5 bin avrodan satışa sunduğu "Peri balı" çekti.

Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bitki çeşitliliği nedeniyle dünyada ender bulunan balların üretildiği Şavşat ilçesindeki Sarıçayır Yaylası'nda bir mağarada 8 yıl önce tesadüfen rastladıkları "Peri balı"nın içeriğindeki minerallerden dolayı yüksek fiyatlara alıcı bulduğunu belirtti.

Gündüz, balın 2009 yılında Fransa'daki bal borsasında 1 kilogramının 45 bin avro, 2010'da ise Çin'deki borsada 1 kilogramının 28 bin avroya alıcı bulduğunu bildirdi.

Balın gıda maddesinden çok tedaviye yardımcı özellikleri nedeniyle tercih edildiğini, Türkiye'deki kilogram satış fiyatını 5 bin avro olarak tespit ettiklerini anlatan Gündüz, şunları kaydetti:

"Peri balımızı kilogram bazda genellikle krallıklar alıyor. Balımıza kanser gibi müzmin hastalıklarla mücadele edenler de rağbet gösteriyor. Peri balını 270 gramlık olarak 2 bin 500 liraya da çok sattık. Katar Emiri, elimizdeki tüm balı istedi vermedik, çünkü tamamen para amacı gütmüyoruz. Balın hasta insanlara faydasını ön planda tutuyoruz."

Muhabir: Oktay Özden

Kaynak: AA