Sosyolog Pınar Selek hakkında, Mısır Çarşısı’nda 1998’de meydana gelen patlamaya ilişkin davada daha önce iki kez beraat kararı veren mahkeme, ceza isteyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına bir kez daha direndi. Ancak mahkeme diğer sanıklar hakkındaki bozma kararına uydu. Selek’in davasına Türkiye ve Avrupa’dan destek yağdı. “Hep Tanığız Hâlâ Adalet Bekliyoruz” dövizleriyle adliye önünde toplanan grup, kararı alkış ve gözyaşlarıyla karşıladı.

Mısır Çarşısında 9 Temmuz 1998de meydana gelen patlamayla ilgili olarak yargılanıyordu

Selek’e üçüncü kez beraat

HİLAL KÖSE

Sosyolog Pınar Selek, Mısır Çarşısında 9 Temmuz 1998de meydana gelen patlamaya ilişkin yargılandığı davada üçüncü kez beraat etti. Selek hakkında daha önce iki kez beraat kararı veren mahkeme, ceza isteyen Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararına direndi. Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, İsviçre, İtalya ve Türkiyeden, yazar, milletvekili, hukukçu, feminist, insan hakkı savunucusu çok sayıda isim adliyeye akın etti. Destekçiler, direnme kararını da gözyaşları ve sevinç gösterileriyle karşıladı.

Sosyolog Pınar Selek ile tutuksuz sanıklar Abdülmecit Öztürk, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürkün, Mısır Çarşısındaki patlamaya ilişikin, Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden yargılanmasına dün başlandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, PENin bursuyla Almanyada çalışmalarına devam eden Selek ve diğer sanıklar katılmadı. Yazarlar Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, BDP milletvekili Akın Birdalın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi davayı izlemek isteyince, duruşma salonu tıklım tıklım doldu.

Duruşmada animasyon

Selekin avukatı Bahri Belen, mahkemenin daha önceki beraat kararında direnmesini isteyerek Yargıtay, tamamıyla siyasi olan bu davada hukuka aykırı olarak, yetkilerini aşan bir karar vermiştir. Kendisini yerel mahkemenin yerine koymuştur dedi. Selekin avukatı Ayhan Erdoğan, salona kurdukları projeksiyon makinesiyle, Ünlüoğlu büfede meydana gelen patlamayı animasyonla canlandırdı. Yargıtay kararına gerekçe olan Sevil Atasoyun raporunun eksik olduğunu vurgulayan Erdoğan, Atasoyun gazetelerde yer alan biz patlama bombadan demedikşeklindeki söyleşilerini heyete sundu. Selekin Almanyadaki adresi mahkemeye bildirildi. Selekin Berlindeki Überleben İşkence Kurbanları İçin Tedavi Merkezinden Ağustos 2010da aldığı işkence raporu da mahkemeye sunuldu.

Seleke verilen beraat kararının bozulmasını isteyen Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, Yargıtayın bozma kararına direnilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnilmesine hükmetti. Diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan yönünden ise usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek bozma kararına uydu. Kararda, Mahkememizin direnme hakkı var. Ancak direnme üzerine, Yargıtay Ceza Genel Kurulunca verilen kararlara karşı direnilmeyeceği açıktır. Dosyamızdaki Ceza Genel Kurulu kararı direnme üzerine verilmemiştir. Direnme hakkımızın bu aşamada kabul edilmemesi, ceza yargılamasının temel amacına aykırıdırdenildi.

Yargıtay kesinleştirecek

Bu karar üzerine, Yargıtay 9. Ceza Dairesi ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi arasında uyuşmazlık oluşuyor. Uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecek. Beraat kararı, kurul tarafından onanırsa kesinleşecek. Kurul, direnme kararını bozarsa, mahkemenin yeniden direnme olanağı bulunmuyor.

Cumhuriyet