Parasız eğitim istedikleri için cezalandırılan öğrencilere destek devam ediyor

‘Hak aramak suç değil’

CİHAN ORUÇOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbuldaki Roman açılımı toplantısında Parasız eğitim istiyoruz alacağız pankartı açan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz 17 aydır cezaevinde tutuklu bulunuyor. Protesto için imza kampanyaları düzenleyen, oturma eylemleri yapan, açlık grevlerine çıkan arkadaşları, “Arkadaşlarımız, en yasal, en demokratik hak olan parasız eğitim istedikleri için aylardır cezaevindeler. Bu anlayış, üniversitelerde hak isteyen öğrencilere yönelik bir gözdağıdır. AKPnin, YÖKün ve üniversite yönetimlerinin baskıcı anlayışına boyun eğmeyeceğiz dedi. Çeşitli disiplin suçları nedeniyle tecrit altında tutulan Ferhat Tüzerin annesi Hayat Tüzer ise Oğlum bir bez parçası yüzünden aylardır cezaevinde. Bu yetmezmiş gibi aldığı cezalar nedeniyle görüştürülmüyoruz. Ben geceleri uyuyamıyorum. Oğlumun başına bu sefer ne gelecek diye düşünüyorum görüşünü dile getirdi.

Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Tüzer ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Berna Yılmaz, 14 Mart 2010 yılında Abdi İpekçi Spor Salonunda düzenlenen Roman açılımı toplantısında Parasız eğitim istiyoruz, alacağız yazılı pankart açtı. Yaka paça gözaltına alınıp darp edilerek tutuklanan Yılmaz ve Tüzere örgüt üyesi oldukları iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. 25 Mayısta görülen son davada duruşma savcısı Kasım İlimoğlu, Yılmaz ve Tüzerin beraatini istedi ancak mahkeme heyeti tutukluluğun devamına karar verdi. Tüzer ve Yılmazın avukatı Taylan Tanay, bir sonraki duruşmanın 6 Ekim tarihinde olduğunu anımsatarak, Duruşma günü 20 aydır tutuklu hale gelecekler. Ferhat Tüzer, Kandıra F Tipi Cezaevinde tecrit altında tutuluyor. Hücre cezası aldı. Kendisi hakkında cezaevi yönetimi tarafından sürekli ceza veriliyor. Aldığı cezalarla ilgili tutuklu incelemelerinden de sonuç çıkacağını sanmıyorum dedi. Tüzer ve Yılmazın beraatını isteyen cumhuriyet savcısının HSYK kararı uyarınca Büyükçekmeceye gönderildiğini ifade eden Tanay, Bu davadaki siyasi baskıyı gösteriyor. Uzun süre tecritte kaldıkları için sağlıklarında bozulmalar oluyor. Berna, Bakırköy Kadın Cezaevinde tutulduğu için Ferhata göre daha şanslı. 20 kişi kalıyorlar. Ferhat tecrit altında tutulduğu için sağlığı daha ciddi tehlike altında diye konuştu. 6 Ekim tarihinde 4. duruşmanın görüleceğini ifade eden Tanay, Bugüne kadar serbest bırakılmamalarını hukuki olarak açıklayamadık. Bu iş alacakaranlık kuşağınadoğru gidiyor. Bu duruşmada serbest bırakılmalarını istiyoruz. Ancak yargının yürütme ile olan ilişkileri göz önüne alındığında ve protesto edilenin Başbakan olduğu ortadayken bu öğrencilerin şanssız olduklarını söyleyebilirim dedi.

‘Ceza çok ağır’

17 aydır cezaevinde tutuklu bulunan ve aldığı cezalar nedeniyle ailesiyle görüştürülmeyen Ferhat Tüzerin annesi Hayat Tüzer, Ferhat açık görüş cezası aldığı için görüşemiyoruz. Ferhat şu an da tecrit altında. Tek kişilik hücreye atıldı. Telefon, mektup, görüş yasak. 10 günlük ceza bu ama ardından bir 10 gün daha ceza aldığı için tekrar görüştürülmeyeceğizdedi. Savcının beraat istemesine karşın tutukluluk halinin devam etmesi yüzünden oğlunun moralinin oldukça bozuk olduğunu ifade eden Hayat Tüzer, duygularını şöyle dile getirdi: Dışarıda bu kadar katiller, hırsızlar varken, o kadar ağır suçlar işleyenler varken benim oğlum bir bez parçası yüzünden 1,5 senedir cezaevinde. Geceleri uyuyamıyorum. Gardiyanlar beni oğlumla görüştürür mü diye, sağlığı acaba nasıl diye kara kara düşünüyorum.





Cumhuriyet

Arkadaşları, 17 aydır cezaevinde bulunan Tüzer ve Yılmaz için eylemlerini sürdürüyor.