İSTANBUL

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde, 5 kişinin hayatını kaybettiği, 45 kişinin de yaralandığı 19 Mart 2016'daki bombalı terör saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, 3 şüphelinin 6 kez ağırlaştırılmış müebbet, 2 şüphelinin ise 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 19 Mart 2016'da meydana gelen ve 4 kişinin ölümü, 11'i ağır 45 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı terör saldırısına ilişkin 5 şüpheli aleyhine yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Saldırıda yaralanan ve çoğunluğu yabancı uyruklu olan 44 kişinin mağdur olarak gösterildiği iddianamede, terör örgütü DEAŞ'ın Gaziantep sorumlusu olduğu belirtilen Ercan Çapkın ile kardeşi Erkan Çapkın, Hüseyin Kaya, Mehmet Mustafa Çevik ile İbrahim Gürler, "şüpheli" konumunda yer aldı. Bu şüphelilerden Ercan Çapkın ve Hüseyin Kaya'nın DEAŞ terör örgütü yöneticilerinden olduğu, saldırının ardından Gaziantep'te yakalanan Mehmet Mustafa Çevik ile İbrahim Gürler'in de DEAŞ terör örgütü üyesi oldukları kaydedildi.

2 şüpheli, canlı bomba eylemi için hazırlanmış

Şüphelilerden Mehmet Mustafa Çevik ve İbrahim Gürler'in, başka eylemler için canlı bomba olarak hazır edildikleri belirtilen iddianamede, saldırının ardından yapılan operasyonlarda, Gaziantep'te bir bağ evinin olduğu tarlada iki adet bomba düzenekli yeleğin toprağa gömülü şekilde bulunduğu ve yeleklerin bu şüpheliler tarafından kullanılacağının tespit edildiği ifade edildi.

Beyoğlu'nda gerçekleştirilen saldırı, şüphelilerin birbirleriyle olan irtibatları, yapılan teknik takipler ve eylem sonrası gerçekleştirilen operasyonların anlatıldığı iddianamede, DEAŞ terör örgütü yönetici konumundaki 3 şüphelinin, olay yerinde kendini patlattığı belirtilen canlı bomba Mehmet Öztürk adlı saldırganın ölümünden de sorumlu tutulduğu dile getirildi.

6 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

Terör örgütü yöneticisi oldukları belirtilen şüpheliler Ercan ve Erkan Çapkın kardeşler ile Hüseyin Kaya'nın, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan 1 kez ile "kasten öldürme" suçundan da 5 kez olmak üzere toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, şüphelilerin "genel güvenliğin tehlikeye sokulması, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, 44 kez kasten öldürmeye teşebbüs ve terör örgütü yöneticiliği" suçlarından da ayrıca cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, diğer şüpheliler Mehmet Mustafa Çevik ile İbrahim Gürler'in ise, "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken, olay yerinde ölen canlı bomba Mehmet Öztürk hakkında da, takipsizlik hükmü kuruldu.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 19 Mart 2016'de meydana gelen olayda, Mehmet Öztürk (24) adlı canlı bombanın sabah saatlerinde üzerinde taşıdığı canlı bombayı patlatmasıyla İsrail uyruklu Simha Simon Demri, Yonathan Suher ve Avraham Godman ile İran uyruklu Ali Rıza Khalman ölmüş, 44 kişi ise yaralanmıştı.

Muhabir:Murat Kaya,Muhammed Enes Can,Hanife Sevinç

Kaynak: AA