ANKARA - Zuhal Demirci

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun davetlisi olarak Türkiye'ye gelen heyette yer alan Fedva Bergusi, Filistin direnişinin sembol isimlerinden eşi Bergusi'nin durumu, Hamas ile El-Fetih arasındaki uzlaşı süreci ve Türkiye'deki temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etmesi kararından kısa bir süre sonra Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin önemine dikkati çeken Bergusi, "Türkiye'nin ABD'nin Kudüs kararına karşı duruşu ve bu karara karşı koyması bizler için çok önemliydi. Trump, çok sorumsuz bir şekilde bunu gerçekleştirdi." ifadesini kullandı.

Filistin'in Fetih Hareketi liderlerinden Bergusi'nin 16 yıldan bu yana hapiste olduğunu, daha öncesinde ise dönem dönem tutuklandığını hatırlatan Fedva Bergusi, "Eşim Bergusi'nin İsrail hapishanelerinde yatan en eski parlamenter olduğunu söyleyebiliriz. Tek kişilik hücrede kaldığı için tutukluluğunun ilk 4 yılı hiç kimseyle görüştürülmedi. Biz ailesi olarak kendisini hiç görmedik." dedi.

"Çocuklarım 16 yıldır 3 ya da 4 defa babalarıyla görüşebildi"

Bergusi'nin tutuklanmasından 4 yıl sonra Kızılhaç aracılığıyla aldığı izin vasıtasıyla eşiyle düzenli görüşebildiğini ancak 2017'den bu yana buna da izin verilmediğini söyleyen Bergusi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail'in aldığı bir karar nedeniyle 2019'a kadar kendisiyle görüşmeme kesinlikle izin verilmiyor. İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan'ın ziyaret yasağı kararı özellikle bana yönelik. Filistinli esirlerin geçen yıl 42 gün süren grev kararının sözcülüğünü üstlendiğim için bana bu cezayı verdiler. 2019'a kadar eşimi asla ziyaret edemeyeceğim.

Çocuklarım ise 16 yıldan bu yana 3 ya da 4 defa babalarıyla görüşebildi. İsrail işgal güçlerinin aldığı bir karara göre, 16-40 yaşlarındaki kişilerin hapishanedeki tutukluları ziyaretine izin verilmiyor. Büyük oğlum 4 yıl hapis yattı. Bu tip cezalar alanlar için zaten birtakım müeyyideler uygulanmakta. Bu uygulamalardan biri de bu kişilerin kesinlikle hapishanedeki birini ziyaret etmesine izin verilmemesi."

Fedva Bergusi, Filistinli liderin manevi anlamda güçlü olduğunu vurgulayarak, "Bergusi'nin morali çok iyi ve zafere ulaşacağımız inancını koruyor. Bu konuda hiçbir şekilde ödün vermiyor. Kendisinin sürekli dile getirdiği ulusal bir mesaj var: Birlik olmadan düşmanı yenemeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Filistin'in sembol ismi Mervan el-Bergusi, 1987'de yaşanan ilk İntifada'nın önemli aktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda 2000 yılındaki İkinci İntifada da önemli rol oynayan Bergusi, 2002'den bu yana İsrail'de tutuklu bulunuyor.

İsrail, Fetih Merkez Konsey üyesi olan Bergusi hakkında 5 kez müebbet ve 40 yıl hapis cezası vermişti.

Kaynak: AA