TBMM

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, AB Adalet Divanının başörtüsü kararını, Avrupa'da yükselen İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıktan bağımsız değerlendirmenin mümkün olmadığını belirtti.

Benli, yaptığı yazılı açıklamada, AB Adalet Divanının işten çıkarılan iki kadının açtığı davada "politik, felsefi veya dini simgelerin görünürlüğünü yasaklayıcı iç kuralların doğrudan ayrımcılık teşkil etmeyeceği" yönündeki kararını eleştirdi.

"Avrupa'nın ya çifte standart uygulamaktan vazgeçmesi gerekir"

Söz konusu kararın eşitlik ilkesini hiçe saymak olduğunu ifade eden Benli, şunları kaydetti:

"Kararla, toplumsal zenginliğe karşı hoşgörünün nötrlük adı altında yok edilmesinin yolu açılarak, eşitlik ilkesi hiçe sayılmaktadır. İslamofobiyi besleyecek nitelikteki karar, işverenlerin ayrımcılık yapmasına zemin kazandırmaya matuftur. Bir kadına kendi yararı için ne giymesi gerektiğinin söylenmesinin ya da ne giymemesi gerektiğini salık vermenin bağnazlıktan başka bir tanımı olamaz. Avrupa Adalet Divanı kararını Avrupa'da yükselen İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıktan bağımsız değerlendirmek mümkün değildir. Avrupa'nın ya çifte standart uygulamaktan ya da insan hakkı söyleminden vazgeçmesi gerekir."

Muhabir: İsmail Çimen


Kaynak: AA