Erken doğumla dünyaya gelen ve 4-6 haftalıkken göz muayenesi yapılması gereken bebek, 6. haftanın son gününde muayenesi yapılınca görme yetisini yüzde 90 kaybetti. Ailenin açtığı davada mahkeme, bakanlığın 1 milyon 234 bin lira tazminat ödemesine karar verdi


AZİZ ASLAN Diyarbakır AA

 
Diyarbakır’da 5 yıl önce erken doğumla dünyaya gelen E.O. 44 gün boyunca yoğun bakımda kaldı. 4-6 haftalıkken göz muayenesi yapılması gereken bebeğe 6. haftanın son gününde göz muayenesi yapıldı. Doktorlar, bebeğin ileri tıp merkezine sevk edilmesi gerektiğini bildirdi. Fakat sevk için uzun süre bekletilen minik E.O. görme yetisini yüzde 90 kaybetti. 
Bunun üzerine ailenin açtığı davada davada mahkeme, hastanın tedavisi için uygun merkez bulamayan sağlık Bakanlığı’nın 1 milyon 234 bin 143 lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi’nde 21 Ağustos 2010’da 27 haftalıkken dünyaya gelen E.O. 44 gün boyunca yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gördü. Bu süreçte görme yetisini kaybettiği anlaşılan bebeğin babası M.E.O. ve annesi R.O. çocuklarının tedavisi zamanında yapılmadığı iddiasıyla Sağlık Bakanlığı ve DÜ hakkında 1 milyon 143 bin lira maddi, 100 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı. 
Adli Tıp Kurumu raporu
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bakanlık avukatı, davanın zamanında açılmadığını ve idarenin hizmet kusuru bulunmadığını ileri sürdü. Avukat, çocuğa tedavi sürecinde gerekli müdahalenin eksiksiz yapıldığı iddiasıyla davanın reddini talep etti. Mahkeme araştırılması için dosyayı Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. 
Adli Tıp raporunda, bebeğin ilk göz muayenesinin 20 Eylül’de yapılması gerekirken, kayıtlara göre 12 Ekim’de yapıldığının belirlendiği bildirildi. Hastayı takip eden ve göz muayenesini yapan uzmanların eylemlerinin tıp kurallarına uygun olduğu değerlendirmesine yer verilen raporda, mükerrer aramalara rağmen tedavi için uygun merkez bulamayan idarenin ise tıp kurallarına uygun hizmet vermediği görüşü aktarıldı. Raporda, bebeğin yüzde 90 göz fonksiyonlarını yitirdiği sonucuna varıldığı vurgulandı. 
Sorumlu Sağlık Bakanlığı
Mahkeme, DÜ uzmanlarının eylemlerinin tıp kurallarına uygun olduğu gerekçesiyle üniversite rektörlüğüne kusur atfedilemeyeceği, hastanın tedavisi için uygun merkez bulamayan sağlık hizmetlerinden genel yetkili ve sorumlu Sağlık  Bakanlığı’nın ise E.O’nun gözlerini kaybederek, yüzde 90 vücut fonksiyon kaybına uğramasına neden olunduğu gerekçesiyle, DÜ Rektörlüğü hakkındaki talebin reddine, Sağlık Bakanlığı yönündeki tazminat isteminin ise kabulüne karar verdi. 
Mahkeme, Sağlık Bakanlığının E.O’ya bedensel zararları için 1 milyon 133 bin lira, tedavi giderleri için bin 143 lira maddi, baba M.E.O. ve anne R.O’ya 50 bin lira, mağdura 40 bin lira, mağdurun kardeşine de 10 bin lira manevi olmak üzere bir milyon 234 bin 143 lira tazminat ödenmesine hükmetti.


http://www.milliyet.com.tr/bebegin-gozune-1-milyon-tazminat-gundem-2154412/