ANKARA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, 30 Ocak'ta, Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde, özellikle Türkmen nüfusa yönelik saldırıların artmasıyla, binlerce aile Yayladağı sınırının Suriye tarafında bulunan Yamadi Kampı'na sığındı.

Yamadi Kampı'nda da güvenlik risklerinin artması üzerine, çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu 731 kişi 29 Ocak'ta, Yayladağı'nın Pulluyazı köyündeki sınır noktasından Türkiye'ye kabul edildi.

Girişlerin devam ettiği Pulluyazı'da, 29-30 Ocak'ta Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sığınmacı sayısı bin 635'e ulaştı.

Biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirildi. Bazı aileler ise AFAD'ın Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki barınma merkezlerine sevk edilecek.

Bu arada, AFAD'ın koordine ettiği sığınmacı kabullerinde, 2014'te Ayn el-Arap'tan Türkiye'ye yönelen nüfus hareketleri için uygulanmış Kitlesel Göç Yönetimi Sistemi faaliyete geçirildi.

Bu kapsamda; AFAD, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden 202 personel görevlendirildi. Bölgeye ayrıca; mobil koordinasyon merkezi, mobil ikram aracı, mobil mutfak tırı, mobil fırın aracı, 6 ambulans ve 8 araç sevk edildi.

7 gün 24 saat takip

Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kontrol noktasından giriş yapan ailelere, Türk Kızılayı'nca gıda yardımı yapılıyor. Hasta ve yaralılar, 112 Acil Servis ve Uluslararası Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından tedavi ediliyor.

Ailelerin biyometrik kayıt işlemleri ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli tarafından, Yayladağı çadır kentinde bulunan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

AFAD, bölgedeki gelişmeleri 7 gün 24 saat takip ediyor.

Muhabir: Mehmet Tosun

Kaynak: AA