ŞANLIURFA

Sultan 2. Abdülhamid'in beşinci kuşaktan torunu Nilhan Osmanoğlu, "Sultan Abdülhamid Han, Batı'daki yenilikleri alıp İslam süzgecinden geçirebilen ve bunu en iyi şekilde değerlendirebilen bir padişahtı." dedi.

Osmanoğlu, Şanlıurfa'nın Karaköprü Belediyesi tarafından Sultan Abdülhamid'in vefatının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında kentteki bir konferans salonunda gerçekleştirilen "Sultan Abdülhamidsiz Bir Asır" programına konuk oldu.

Sürgün yaşadıkları dönemde hanedanın bütün mal varlığına el konulduğunu kaydeden Osmanoğlu, bu nedenle o döneme ait değerli kişisel eşya bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Dedesinin evrensel bir imparator olduğunu vurgulayan Osmanoğlu, "Sultan Abdülhamid Han'ı anlamak biraz daha derinden incelemek demektir. Sultan Abdülhamid Han Batı'ya yüzü dönük bir padişahtı, her şeyden önce bunu iyi anlamak gerekiyor. Batı'daki yenilikleri alıp İslam süzgecinden geçirebilen ve bunu en iyi şekilde değerlendirebilen bir padişahtı. Her şeyden önce onun da bir insan olduğunu unutmamak lazım." diye konuştu.

"Kürtlerin babası" unvanını almıştır

Abdülhamid Han'ın bütünleyici bir siyaset politikası yürüttüğünü söyleyen Osmanoğlu, şunları kaydetti:

"Sultan Abdülhamid Han, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ayrı bir önem vermiştir. Muhakkak bu bölgede yaşayan insanların dedesi bunu torunlarına anlatmıştır. Bence o dedelerin her biri Abdülhamid Han'ın askerleriydi. Bence Doğu'yu kaybetmemek için çok büyük siyasi hareketler yapmıştır. Bu bölgedeki Kürtler tarafından da 'Kürtlerin babası' unvanını almıştır ve öyle de çok sevilmiştir."

Osmanoğlu, konukların sorularını da yanıtladı.

Muhabir: Rauf Maltaş

Kaynak: AA