Merasim Sokak'taki yıldırı saldırısının peşi esna şehir genelinde güvenlik önlemleri en fevk seviyeye çıkarıldı. Alınacak arttırma tedbirler kapsamında transit geçişler ve Ankara'ya mevrut vesait disiplin denetimden geçecek.

AA muhabirinin asayiş yetkililerinden almış bulunduğu bilgiye göre, 17 Şubat'taki saldırının peşi esna Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında meydana gelen düzenlilik zirvesinde Ankara'ya saf düzenlilik konsepti oluşturulması kararından sonradan çalışmalara başlandı.

Başbakan Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda harekete güzeşte Ankara Emniyet Müdürlüğünde, Ankara Emniyet Müdür Vekili Ahmet Hakan Arıkan başkanlığında fevk caba toplantılar düzenlendi. Her ünite günah sahası doğrultusunda katılması müstelzim tedbirleri belirledi.

Öte taraftan dört başı mamur büro müdürlükleri, faaliyetlerini yürütebilmek düşüncesince gereksinim duyan minimum personel sayılarını belirleme etti. Şube müdürlüklerinde fariza ilavesi personel rakamları belirlenerek gereksinim duyan birimlerde görevlendirilmeleri düşüncesince atama talimatları hazırlandı.

Alınması karalaştıran tedbirlerin uygulanmasında anahtar noktada mevcut Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesindeki Devriye Ekipler Amirliği'nde piyade karakol ekipleri kurulması kararlaştırıldı. Bunun düşüncesince Asayiş Şube Müdürlüğü emrine öbür birimlerden kısaca 200 personel kaydırıldı.

Bu ekiplerin nazik noktalar ile halkın dip bulunduğu alanlarda görünür olması düşüncesince lüzumlu donanımda olması kararlaştırıldı. Ekipler, suçlulara dirlik caydırıcı olmanın yanı esna yurttaş ile diyaloglarında da içten ve güler yüzlü olmaları düşüncesince uyarıldı.

Ekiplerle baş başa çalışacak fariza köpeklerinin temini düşüncesince Türkiye genelindeki köpekli kolluk ekiplerinin rakamları ve bulundukların illerin riziko haritaları çıkarıldı. Bazı illerden Ankara'ya takım takviyesi yapılacağı öğrenildi.

İl girişindeki denetimler artırılacak

Yeni düzenlilik konsepti kapsamında transit geçişler ve Ankara'ya mevrut vesait disiplin denetime naşir tutulacak. Bunun düşüncesince Ankara etrafında dü düzenlilik çemberi oluşturulacak. Şüpheli vesait önce çemberde jandarma, ikinci çemberde ise kolluk çeşidinden durdurulacak. Bunun yanı esna hem jandarma bununla beraber kolluk ekipleri gündüz içinde anlaşılan saatlerde yürütüm yapacak. Uygulama herhangi bir gündüz değişik saatlerde yapılacak.

Ankara genelinde ise birtakım amme binaları ile büyükelçilikler çevresindeki düzenlilik önlemleri artırılacak. Sabit noktalarda gözleyen takım rakamları kuvvetlendirme edilirken, vasıtalı devriyeler sıklaştırılacak. Bazı politik ve bürokratlar düşüncesince himaye tedbirleri gözden geçirilecek.

Trafikte tensikat yapılacak

Asayiş tedbirlerinin yanı esna toy gidiş geliş tedbirleri de bu süreçte yaşama geçirilecek. Kent merkezlerine kamyon, pikap kabilinden vasıtaların antre depar belgesi saatlerinde aranjman yapılacak. Park yasağı bulunan yerlerdeki vesait çabucak kaldırılacak. Kaldırımlara otopark yapılamaması düşüncesince piyade kaldırımı taşı seviyeleri yükseltilecek. Özellikle nazik konumdaki amme binalarının uğrunda mevcut otobüs durakları elan uzağa taşınacak. İkiz plakalara dirlik kolluk baş döndürücü duygun bir duruma getirilecek. Bunun düşüncesince en önce plak aşinalık sistemi iyileştirilecek.

Kaynak: AA