ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK Konferans Salonu'nda düzenlenen 10. Dönem İdari Yargı Hakim Adayları Kura Töreni'nin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TOBB Genel Kurulu'nda "Başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" şeklindeki sözlerine yönelik değerlendirmesi sorulan Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun TOBB'da çok talihsiz bir konuşma yaptığını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemini ya bilmediğini ya da bildiği halde vatandaşlarda olumsuz kanaat oluşması için kötülediğini, sanki kanunları, yürütmeyi bir kişi yapacakmış gibi konuştuğunu aktaran Bozdağ, "Ama bilmemiz gerekir ki, başkanlık sisteminin tanımı, yasama ve yürütmenin birbirinden tam ayrı, birbirine karşı tam bağımsız olduğu sistemin adıdır. Burada kuvvetler ayrı, birbirinden bağımsız, daha etkin bir yasama var, daha etkin bir yasama denetimi var, daha güçlü bir parlamento var, daha güçlü bir milletvekili var. Sanki başkanlık sisteminde yasama yokmuş, milletvekili yokmuş, yasama denetimi yokmuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Başkanlık sistemini karalamak için"

Bunun bilinçli bir yaklaşım olarak göründüğünü ifade eden Bozdağ, başkanlık sistemini karalamak için yapılan bir yaklaşım olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun 'Başkanlık sistemi bu ülkede kan akmadan gelmez' diye bir değerlendirmesi oldu. Fevkalade talihsiz bir yaklaşım. Bunu şiddetle reddediyorum, kınıyorum. Başkanlık sistemi, Türkiye'ye kanla gelmez. Kimse zaten başkanlık sisteminin kanla geleceğini söylemiyor. Kılıçdaroğlu bunu ifade ediyor. Başkanlık sistemi Türkiye'ye, Türk milletinin iradesiyle gelecektir, anayasayla gelecektir. Türk milletinin temsilcilerinin oluşturduğu parlamento bir araya gelip Türkiye'nin hükümet sistemini değiştirmeyi kararlaştırdığı ve anayasanın aradığı çoğunluğu sağladığı zaman, başkanlık sistemi zaten Türkiye'ye gelecektir. Buna Kılıçdaroğlu'nun engel olma imkanı yoktur. Çünkü biz demokratik bir hukuk devletiyiz."

"Bu sistem tartışmalarına bir nokta koyacak"

Başkanlık sisteminin Türk milletinin iradesiyle geleceğinin altını çizen Bozdağ, "Bugün gelir, yarın gelir ama Türkiye eninde sonunda bu sistem tartışmalarına bir nokta koyacak ve başkanlık sistemine geçecektir. Anayasa değişikliği yapılarak geçecektir ya da yeni anayasa yapılarak geçecektir. Başkanlık sistemi geldiğinde Türkiye'de kan değil, bayram olacaktır. Çünkü milletimiz, hükümet sisteminin Türkiye'ye ödettiği bedelden kurtulacak." dedi.

"Liderlik vasfı olmayanlar, başkanlık sistemine karşılar"

Başkanlık sistemi olsa CHP'lilerin Kılıçdaroğlu'nu aday göstermeyeceğini savunan Bozdağ, "Neden? Toplumun onu başkan olarak seçemeyeceğini bilirler. Daha güçlü, karizmatik, milletin beğeneceği özellikleri olan birisini başkan yapmak için aday gösterirler. O yüzden liderlik vasfı olmayanlar, başkanlık sistemine karşılar." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ferdi Türkten,Kemal Karadağ

Kaynak: AA