Gazeteci Ahmet Şık, Ergenekon kapsamında tutuklanırken, henüz tamamlayamadığı ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabıyla ilgili savcı Zekeriya Öz’ün talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘kitap taslağına el koyma’ kararı alındı. Kararda elindeki nüshaları polise teslim etmeyenlerin ‘terör örgütüne yardım yataklık suçu’ işlemiş olacakları yazıldı. Karar uyarınca polis önceki gece ve dün kitabı yayımlayacağı belirtilen İthaki Yayınevi’ne baskın yaptı. Kitabın elektronik ortamdaki taslağı alındı, orijinali silindi. Şık’ın eşi Yonca Şık ve avukatlarının elindeki kitabın kopyaları istendi. Son olarak Radikal gazetesi muhabiri Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitabın nüshası alındı.

Henüz kitap sayılmaz!
12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 23 Mart tarihli ‘el koyma’ kararında ‘İmamın Ordusu’ belgelerinin, henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı, şu haliyle ‘örgütsel doküman’ olduğu öne sürüldü. Karara göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü ‘İmamın Ordusu’ kitabını inceleyip 49 sayfalık bir rapor yazdı. Bu raporda kitabın Ergenekon örgütünün talimatlarıyla yazdırıldığı, kitap içeriğinde terör örgütünün propagandasının yapıldığı, suçu ve suçluyu övme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarının işlendiği ayrıca yargılanan örgüt üyelerine de bu suretle moral ve motivasyon verilmeye çalışıldığı iddia edildi. Mahkeme de ‘el koyma’ kararına bu raporu dayanak gösterdi.

Kararda ayrıca elindeki kitap taslağını teslim etmeyenlerin ‘örgüte yardım suçunu’ işlemiş sayılacağı vurgulandı.
Kararla birlikte polis harekete geçip, önceki gece Kadiköy’deki İthaki Yayınevi’ni bastı. Yedi saatlik aramada, ‘İmamın Ordusu’nun bilgisayar ortamındaki nüshasına el konuldu. İddiaya göre, bilgisayarda kayıtlı nüsha polislerce silindi. Yayınevi sahibi Ünal Koçan, “Kitabı yayımlayıp yayımlamayacağımız bile belli değil. Basılmamış bir kitapla ilgili varsayım üzerine gelmişler” derken, editör Ahmet Öz ise “Şık’ın eşiyle telefonda görüşmüştük. Galiba telefonları dinlediler. Kitabın ilk 20 sayfasını bile okumadım” dedi. Geceyi böyle geçiren yayınevinde dün sabah saatlerinde ikinci bir arama daha yapıldı. Bu kez yayınevinin editörü Ahmet Öz’ün bilgisayarının harddiskine el konuldu.

Verin taslakları
Ardından Şık’ın eşi Yonca Şık’a, avukatlarına ve Şık’ın gazeteci arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu’na bir tebligat gönderildi ve “kitap taslaklarını verin” denildi. Şık’a sadece tebligat gönderilirken, avukat Fikret İlkiz’den de kitabın kendisinde bulunan 20 sayfasının kopyası alındı. Gün içerisinde Radikal gazetesine gelen polisler Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitap taslağının kopyasını aldı, bilgisayardaki dokümanıysa sildi.

Hukukçular şaşırdı: Nasıl oldu bu iş?
Gazeteci Ahmet Şık’ın yayımlanmamış kitabına yönelik operasyonlar hukukçuları şaşırttı. Hukukçular basılmayan bir kitabın toplatılmasının ‘yasal bir zemini’ olmadığını vurgularken, kararı ‘abes’ olarak yorumladı:
İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal: “Bir kitap daha vücut bulmadan böyle bir şeyin olması bugüne kadar benim gördüğüm bir durum değil.”
Avukat Filiz Kerestecioğlu: “Basılmamış kitabın peşine bu kadar düşüldüğünü görmemiştim. Hukuken abes ve tuhaf.”
Avukat Fikret İlkiz: “Hukuki açıdan değerlendirmek mümkün değil. İlk defa böyle bir karar görüyorum. Polis bu kararla şüphelendiği her kişinin bilgisayarını kopyalayabilir.
Avukat Ergin Cinmen: “Bence HSYK, vakit geçirmeksizin bu kabil hukuka aykırı kararların hangi nedenlerden kaynaklandığı konusunda soruşturma mekanizmasını işletmelidir.”
Avukat Tora Pekin: “Basılmamış kitap toplatılamaz. Hukuki olarak hiçbir yere oturmuyor. Basılmış kitapların toplatılması, şartları varsa, mümkündür ama basılmamış bir kitabın bilgisayardaki ya da el yazması hallerine, fotokopilerine el konulmasına bizim yasalarımızda yer yok. Haberleşme özgürlüğüne de aykırıdır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
Madde 19: Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğü hakkı vardır. Bu hak düşünce nedeniyle rahatsız edilmemek, ülke sınırları olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.

Mahkeme: Kitabı vermeyen örgüte yardım etmiş olur.
(....) İmamın Ordusu isimli doküman ve tüm nüshalarına veya kitap taslağına, üçüncü kişilerde bulunan nüshalarına, kitap haline dönüştürülmüş ise suretlerine, içerik olarak aynı mahiyetteki evrak ve tüm nüshalarına el konulmasına ve muhafaza altına alınmasına, mahkeme kararına rağmen vermeyen veya vermek istemeyenlerin ellerinde bulunan nüshaların temini için gerektiğinde arama yapılacağına dair karar ve iligili savcılık talimatı, ayrıca konuyla ilgili her türlü bilgi ve belgelerin teslim edilmesi hususu aşağıda imzası bulunan kişi/kişilere tebliğ edilerek, aksine davranış gösterenlerin örgüte yardım suçunu oluşturacağı...

Radikal