Bartholomeos, dünya liderlerine Suriye'deki savaşı bitirme çağrısı yaptıktan sonra Türkiye ile AB arasındaki anlaşmayı değerlendirirken, 'Anlaşmayla, problemin çözülmesinin daha kolay olacağına inanıyorum. Bazıları 'son derece başarılı bir anlaşma değil' diyorlar. Bugünkü şartlar altında en iyi anlaşma elde edilmiştir' dedi.

Özellikte son 4 yılda zaman zaman sayıları 10 bini geçen Midilli'deki mülteciler için Papa Francesco ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ziyaretinin sonuçları merakla bekleniyor. Atina Başpiskoposu Leronimos ve Yunanistan Başbakanı Çipras'ın da eşlik ettiği dini liderler, kamptaki incelemelerinden sonra ortak bildiriye imza atıp, denizdeki umut yolculuğunda hayatlarını kaybedenler için dua etti, adadan ayrıldı.

PATRİK ÇOCUKLARI ANLATTI, BARIŞ ÇAĞRISI YAPTI

Papa ile yaptıkları ziyaret ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos DHA muhabirine geziyi değerlendirdi hem de dünya liderlerine seslenip barış çağrısı yaptı. Midilli Adası'nda tarihi bir gün yaşandığını anlatan Fener Rum Patriği Bartholomeos, şöyle dedi:

'Her açıdan önemli bir gün. Kampta, insanlık açısından, insanlık adına edindiğimiz tecrübeleri hiçbir zaman unutmayacağız. Masum çocukların gözlerine baktığımız zaman çok mütehassıs oldum, üzüldüm. Bu çocuklar, hiçbir zaman suçu ve günahı olmadan buralarda sürünüyorlar. Bazıları denizde boğuluyor. Onlar için dua ettik. Bu denizlerde hayatlarını kaybedenler için denize birer çelenk attık.'

Mültecilerin isteklerini yazılı ve sözlü olarak kendilerine ilettiklerini söyleyen, Fener Rum Patriği Bartholomeos, 'Herkesin istediği barıştı. Bize yaptıkları güvencin resimlerini verdiler. Barış istediler. Bir an önce Batı Avrupa'ya gitmek istediklerini söylediler ve savaşın bitmesinden sonra memleketlerine dönmek istediklerini aktardılar. Çünkü onlarda hasret var. Bizler de mümkün olduğu kadar onları teselli etmeye çalıştık. Papa hazretleri de yardımcılarının vasıtasıyla not aldı. Elinden geleni yapacağını söyledi, söz verdi' diye konuştu.

SİYASİ VE DİNİ LİDERLER BARIŞ İÇİN ÇALIŞSIN

Fener Rum Patriği Bartholomeos, din adamları olarak Ortadoğu ve bütün dünyada barışın geri gelmesi için dua ettiklerini yaşam deyiminin savaş, baskı ve terörle hiçbir problemin çözülemeyeceğini, aksine çoğalacağını gösterdiğini vurguladı. Dini ve siyasi liderlerin barış için çaba göstermesi gerektiğini ifade eden Bartholomeos, 'İnşallah, bugünkü buluşmamızdan, konuşmalarımızdan, dualarımızdan sonra dünyanın siyasi liderleri, ki onların imkanları çoktur, büyüktür, inşallah karar alırlar, hak hukuk içinde bu çok önemli problemlerin çözülmesine doğru daha kararlı adım atarlar. Böylece yöremizde bölgemizde barış ve huzur tekrar gelmiş olur' dedi.

'TÜRKİYE KADAR KİMSE MÜLTECİ KABUL ETMEDİ'

Ege Denizi'nde çıktıkları umut yolculuğunda hayatlarını kaybedenleri hatırlatıp, 'Kaç insan burada, Türkiye ile bu kadar yakın bir alanda hayatını kaybetti' diyen Fener Rum Patriği Bartholomeos, AB ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasını da değerlendirdi. Suriye'deki savaş bitmedikçe mülteci sorunun da devam edeceğini söyleyen Bartholomeos, şöyle devam etti:

'Buradaki insanlar, Batı Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Ancak, onlara gerek Türkiye gerekse de Yunanistan yardım sağlıyor, yemek veriyor. Türkiye'de, memleketimizde hemen hemen 3 milyona yakın mülteci var. Başka hiçbir ülke bu kadar mülteciyi kabul etmiş değil. Yunanistan da bugünkü zor şartları altında Başbakanın da söylediği gibi 50 bin kişiyi misafir ediyor. Ancak, bu sorunun bitmesi için Ortadoğu'da özellikle Suriye'de savaşın bitmesi lazım. Oradaki iç savaş bitmezse mülteciler bu tarafa gelmeye devam edecek. Türkiye ile AB arasında elde edilen anlaşma neticesinde bu problemin çözülmesinin daha kolay olacağına inanıyorum. Dua ediyorum. Önemli bir anlaşma. Bazıları 'son derece başarılı bir anlaşma değildir' diyorlar. Fakat bugünkü şartlar altında en iyi anlaşma elde edilmiştir. Bundan iyisi inşallah ileride olur ve bu problem temelli çözülür.'

Kaynak: DHA