Avukatları engel gören anlayış Avukatlara yönelik uygulamalara da dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, “Avukatları bir engel olarak gören anlayış ve uygulamalar giderek tehlikeli bir hal almaktadır. Bu zihniyetin en çarpıcı örneklerinden biri adliyelerde avukata kapalı, hâkim ve savcıya açık alanlar yaratılmaya başlanmasıdır” görüşüne yer verildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Barolar ‘özel’e karşı

İZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) - Barolar, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istiyor.

Kuşadasında toplanan Ege ve Marmara barolar birliği başkanlar toplantısının sonuç bildirgesinde Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiş olan özel soruşturma ve yargılama usullerinin, savunma ve adil yargılanma hakkını yok ettiği vurgulandı. Bildiride, şunlar kaydedildi:

Demokratik bir hukuk devletinde bu durum kabul edilemez. Bu nedenle özel yetkili savcılık ve mahkemeler kaldırılmalıdır. Avukat, yargının kurucu unsurudur. Avukatı, dolayısıyla bağımsız savunmayı dışlayan kanun, karar ve uygulamalara karşı savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik gücümüzü kullanmaya, bundan önce olduğu gibi bugün de kararlı olduğumuzu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

Son dönemde avukatlara yönelik uygulamalara da dikkat çekilen bildiride, Avukatları bir engel olarak gören anlayış ve uygulamalar giderek daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bu zihniyetin en çarpıcı örneklerinden biri adliyelerde avukata kapalı, hâkim ve savcıya açık alanlar yaratılmaya başlanmasıdır denildi .