İSTANBUL

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz Planı" davasındaki bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin tutuklu sanık Mehmet Baransu ile firari sanık Tuncay Opçin'in 75 yıla, diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un 52,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Baransu katıldı. Tutuksuz yargılanan Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u ise avukatları temsil etti. Duruşmada, müştekiler emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Tuğgeneral İhsan Balabanlı, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ile emekli Korgeneral Feyyaz Öğütçü de hazır bulundu. Duruşmayı, Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Jesper Kamp da izledi.

Duruşmada 47 müştekinin avukatlarınca mahkemeye sunulan dilekçelerle davaya müdahillik talebinde bulunuldu.

Savunması sorulan tutuklu sanık Mehmet Baransu, davaya ilişkin iki iddianame olduğunu, birinin çöpe atıldığını, birisiyle yargılama yapıldığını savunarak, cezaevinde avukatıyla görüşmesi için yeterli zaman verilmediğini, davaya ilişkin belgelerin kendisine tebliği edilmediğini, savunma hakkının kısıtlandığını ve savunmasını hazırlamak için kendisine gerekli kolaylığın sağlanmadığını öne sürdü.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklardan Mehmet Baransu'nun üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu ve savunmasının henüz alınamamış olması gerekçeleriyle bu halinin devamına hükmetti.

Baransu'ya savunmasını hazırlaması için süre veren mahkeme, duruşmayı 15 Şubat 2017'ye erteledi.

İddianameden

Yargılananların beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davası sanıklarına ''kumpas'' kurulduğu iddiasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma sonucunda, "Balyoz" soruşturmasına gerekçe gösterilen belgelerin yayımlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumluları ile gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede, Balyoz Planı davasında bir süre tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük müşteki, Genelkurmay Başkanlığı da müşteki kurum olarak yer aldı.

Soruşturma konusu gizli belgelerin, çok iyi korunan 1. Ordu Karargahı kozmik odasından, örgütün TSK'da bulunan üyeleri tarafından, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin'e verildiği belirtilen iddianamede, Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu'nun gizli görüştükleri, Taraf gazetesine teslim edilen DVD ve CD'lerin Opçin tarafından Baransu'ya getirildiği kaydedildi.

Muhabir: Murat Kaya-Muhammed Enes Can-Yunus Ege

Kaynak: AA