İSTANBUL - MÜCAHİD EKER

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Bank Asya'nın oyun dışında kalması nedeniyle katılım bankacılığında hem aktif büyüklük hem de şube sayısının değiştiğini, eylül sonu itibarıyla sektörün aktif toplamının 120 milyar lira, şube sayısının da 900 civarında olduğunu bildirdi.

Sektöre yeni giriş yapan Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın şubeleşme faaliyetlerinin devam ettiğini, her 2 bankanın katılım bankacılığına bir ivme kazandıracağını ifade eden Akyüz, "2016'yı biz biraz restorasyon yılı olarak görüyoruz. Normalde bizim yıllık aktif büyümemiz yüzde 25-30 aralığındadır. Bu yıl özel durum nedeniyle sektör büyümesinin yüzde 10 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2017'de ise sektördeki parasal büyümenin karşılığının yüzde 20 civarında olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkiye geliştikçe sektör de büyüyecek"

Akyüz, "Kamu katılım bankalarının girişi sektörü biraz daha rekabet ortamına sokacak, büyüme ivmesi kazandıracak diye düşünüyoruz. Bu genel makroekonominin gelişmesiyle de paralel yürüyecek. Önümüzdeki yıllarda Türkiye gelişme sürecini devam ettirebilirse bankacılık sektörü de büyüyecek. Biz de doğal olarak bu gelişmeden pay edineceğiz." ifadelerini kullandı. 

Özellikle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilintili kredi müşterileri konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Akyüz, "O yapının kamu ile olan ilişkileri sadece bizi değil, diğer bankaları da etkiliyor. TMSF'ye devirler ve kayyum atamaları var. Onlar bizim finansal hizmet faaliyetimizi olumsuz etkiliyor. Bu süreci de geçireceğiz inşallah." diye konuştu.

"Bankalar kardan fedakarlık yapmalı"

Faizin aslında bir fiyat olduğunu, fiyatı da piyasanın kendi şartları içerisinde arz ve talebin belirlediğini ifade eden Akyüz, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla faizi de, alanlar ve verenler arasındaki arz ve talep oluşturuyor. Fiyat nerede teşekkül ediyorsa o seviyeden gidiyor. Bu piyasa şartları içerisinde şekilleniyor. Bakıyorsunuz, bankaların karları oldukça iyi. 2016'nın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artmış. Bankaların kardan biraz fedakarlık yapmaları lazım. Dolayısıyla bir orta yol bulunmalı."

Kaynak: AA