Balbay, ‘Katiller dışarıda, vekiller içeride’ dediği için ifade verdi

Dava bitti, sorgu bitmedi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, milletvekili seçildikten sonra görülen Ergenekon davasının ilk duruşmasında tahliye taleplerinin reddedilmesine tepki olarak “3. yargı paketi ile katiller serbest kaldı, vekiller içeride” dediği için Sincan Adliyesi’nde şüpheli olarak ifade verdi.
Geçen ay Silivri’den Sincan Cezaevi’ne nakledilen Balbay’ın Sincan Adliyesi’nde ifade verdiğini, eşi
Gülşah Balbay Twitter hesabı aracılığıyla duyurdu. Gülşah Balbay, “Balbay, ailesiyle görüşme hakkını kullanacağı saatte Sincan Adliyesi’ne götürüldü. İfadesinin alınmasının ardından tekrar Sincan Cezaevi’ne gönderildi. 27 Temmuz 2012 tarihinde duruşma salonunda yaptığı konuşma sırasında heyete hakaret etmekten sorgusu alındı” diye yazdı.
Eşinin cezaevinden ifadeye götürüldüğünü ilk duyduğu anda endişe ettiğini belirten Gülşah Balbay,
“Ancak adliyeye gittiğimde durumu anladım. Jandarmalar gayet iyi davranıyordu. Özgür yürüyordu, mutlu oldum” dedi.

‘14 ay sonra bu ifade manidar’

Öte yandan Balbay, kendisini ziyaret edenler aracılığıyla gönderdiği yazıda, ifade vermesine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “27.7.2012’de 3. yargı paketinin 1 Temmuz 2012’de Meclis’ten geçmesinden sonraki ilk tahliye talepli duruşmada, kimseye tahliye çıkmayınca salon karışmıştı. Heyet duruşmaya ara vermişti. Bu arada, CHP milletvekillerimiz ve gelenlere dönük konuşma yapmıştım. Konuşma gazetelerde yer almıştı. Mahkeme heyetine hakaret ettiğim gerekçesiyle soruşturma açılmış, 14 ay sonra talimatla ifademi istemişler. Yukarıdaki gibi özetledim. Heyete dönük değil, Meclis’in çıkardığı yasanın ne işe yaradığını anlatmak üzere izleyicilere dönük konuştum. Zaten o sırada salonda heyet de yoktu. O günlerde salonda tartışma tutanağına baktım. Herhangi bir suç unsuru yoktu. 14 ay sonra kararların da açıklanmasının ardından 23.8.2013 günü talimatla ifademin alınmasına karar verilmesini manidar buldum.”

file:/Volumes/Grafik/19BALBAYDEK.eps