Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, mayısta ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,97 artarak 12 milyar 137 milyon dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 3,83 azalarak 17 milyar 191 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

Tüfenkci, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti Bakanlık Toplantı Salonu'nda kabul etti.

Hükümet olarak bir yandan yapısal reformları tamamlayıp, diğer yandan da üretimi artıran politikalara ağırlık vereceklerini belirten Tüfenkci, hedeflerinin yeni pazarlara girerek ihracatı artırmak olduğunu ifade etti.

Ekonomide sevindirici gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Tüfenkci, Bakanlığın bu yılın mayıs ayına ait dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine ilişkin şunları kaydetti:

"Mayıs ayı rakamlarına baktığımızda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,97 artarak 12 milyar 137 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemin mayıs ayı ihracat rakamlarıyla karşılaştırdığımızda yüzde 10'a yakın artış var. İthalatımız mayıs ayı içerisinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,83 azalarak 17 milyar 191 milyon dolar olarak gerçekleşti."

İhracatta ilk sıra İngiltere'nin

En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tüfenkci, 1 milyar 283 milyon dolar ile İngiltere'nin ilk sırada yer aldığını, onu 1 milyar 112 milyon dolarla Almanya'nın ve 673 milyon dolarla da İran'ın takip ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA