KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hafta sonu Şanlıurfa temasları sırasında restorasyonu tamamlanan Hz. Eyyüpnebi Sabır Türbesi'ni ziyaret ederken restorasyonun İl Özel İdaresi tarafından yapıldığına dair tabelaya tepki gösterdi. Bakan Günay'ın tepkisi, İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü arasında polemiğe yol açtı.

Bakan Ertuğrul Günay, geçen cuma ve cumartesi günü Şanlıurfa'da çeşitli temaslarda bulundu. Bakan Günay kentte restorasyonu tamamlanan ve devam eden; Şanlıurfa Kalesi'nin ışıklandırması, Harran çevre düzenlemesi ile Eyyüpnebi Sabır Türbesi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında; yapılan işin niteliğinin anlatıldığı tabelalarda Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nin tabelasının bulunması Bakan Günay'ın tepkisine neden oldu. Son olarak gittiği Viranşehir'e bağlı Eyyüpnebi Beldesi'nde bulunan Eyyüpnebi Sabır Türbesi'nde de benzer tabelaya bilgisayardan çıkartılmış Kültür ve Turizm Bakanlığı logosu yapıştırıldığını gören Bakan Günay'ın, burada tabelalara ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız ile yanında bulunan bürokratlara, 'Parayı biz veriyoruz, şovu Özel İdare yapıyor" diyerek tepki gösterdiği öne sürüldü.

"DAHA ÖNCE DE UYARDIK"

Bakan Günay'ın gösterdiiği tepki, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi arasında tartışmalara yol açtı. Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, "Bakanımızın gezisi sırasında kurum olarak hepimiz sıkıntıya girdik. Bu konuda daha önce yazılı ve şifai olarak İl Özel İdaresi'ne uyarıda bulunduk. Ancak, İl Özel Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu bizzat talimat vererek, uyarılarımızı dikkate almadı. Her tarafı kendi kurumunun reklamlarıyla donattı. Bu hizmetleri ne ben, ne de Uğur Büyükhatipoğlu yapıyor. Bu milletin, devletin parasıdır. Hükümet parayı ihale yapması için İl Özel İdaresi'ne gönderiyor. İl Özel İdaresi ise, işi kendisi yapmış gibi gösteriyor ve yapılan olay etik değildir" dedi.

"TAPINAK ŞÖVALYELERİ GİBİ POZ VEREMEKLE BU İŞLER OLMAZ"

Kurumlar arasında polemik olmaması için uzun süre sustuklarını ancak, Bakan Günay'ın gezisi ile bu durumun gün yüzüne çıktığını anlatan Selami Yıldız, İl Özel İdaresi'ne yönelik tepkisini şöyle sürdürdü:

"Göbeklitepe'ye gidip, 'tapınak şövalyeleri' gibi poz verip 'Göbeklitepe'yi kurtarıyorum' demekle burası kurtarılamaz. Oraya koyduğunuz paraya bakılır. Göbeklitepe'ye, Urfa Kalesi'nin ışıklandırmasına 1 kuruş harcamanız yok ise, asıl parayı veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bahsetmemek doğru değildir. Bu bir hakaret, nezaketsizliktir. Bu söylemi hem Bakanımız, hem de şahsi olarak ben söylüyorum. Bu olayı Sayın Bakanımız Balıklıgöl'de fark etti, Harran'da bu iş kaynadı, Eyyüpnebi Sabır Türbesi'nde ise, patladı. İl Özel İdaresi unutulmamalıdır ki; Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan büyük değildir. Siz açılışlara İl Özel İdaresi'nin levhalarını koyun, Kültür ve Turizm Bakanlığından hiç bahsetmeyin; bu resmen saygısızlık, hırsızlıktır. Biz parasını veriyoruz, İl Özel İdaresi şov yapıyor."

İL ÖZEL İDARESİ: YAŞANAN OLAY ÜZÜCÜ

Şanlıurfa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ise, kurumlar arasında polemiğe yol açan olayın üzücü olduğunu ve bir takım eksikliklerin buna yol açtığını söyledi. Büyükhatipoğlu, "Bir takım eksiklikler nedeniyle yaşanan gelişmeler bizi de üzdü. Telafisi mümkün olduğu için bu olayı büyütmemek lazım" dedi