ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Programda, Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin eleştirilere yanıt veren Ağbal, Fonun, Türkiye için büyük bir kazanım olduğunun altını çizdi.

Ağbal, varlık fonlarının birçok ülkede uygulandığına işaret ederek, "Türkiye de burada önemli bir inisiyatif aldı, Varlık Fonu'nu kurdu ve bu Varlık Fonu sayesinde önümüzdeki dönemde potansiyelini kullanmak suretiyle çok ciddi kaynak üretilecek, varlıklar ekonomiye kazandırılacak ve burada yapılan eleştirilerin tersine bu varlıkların bir araya getirilmesiyle oluşturulacak sinerji sayesinde de Varlık Fonu hem piyasalarda hem de Türkiye'nin uluslararası veya ulusal projelerinde önemli bir aktör haline gelecek.” diye konuştu.

Gerek Hazinenin gerekse de Özelleştirme İdaresi Başkanlığının kontrolündeki şirketleri Türkiye Varlık Fonu'nun altına aldıklarını aktaran Ağbal, bunların hepsinin beraber oluşturduğu yeni bir varlığın bulunduğunu ve bu varlığın daha etkin yönetileceğini bildirdi.

"Fon'un şeffaf ve hesap verilebilir olmasına önem veriyoruz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Önümüzdeki süreçte Varlık Fonu'na devredilebilecek, ilave edilebilecek başka kurumlar da olabilir mi?” sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Varlık Fonu Kanunu çok açık söylüyor, ekonomiye kazandırılabilecek ve Varlık Fonu tarafından daha etkin bir şekilde yönetilebilecek bütün varlıklar... Bunun içerisinde gayrimenkuller de şirketler de diğer asset dediğimiz varlıklar da olabilir. Burada çok rasyonel bir anlayışla kamu varlıklarından hangileri burada bir araya getirildiğinde nasıl bir sinerji oluşturulur ve bu varlıklar çok daha stratejik düzeyde nasıl yönetilir? Bunu çalışıyoruz.”

Varlık Fonu'nun hiçbir denetime tabi olmadığı yönündeki eleştirileri hayretle karşıladığını dile getiren Ağbal, Fon'un kredibil, şeffaf ve hesap verebilir olmasına özel önem verdiklerini ifade etti.

Ağbal, bu kuruluşun uluslararası kredibilitesinin olabilmesi bağımsız denetime tabi olması gerektiğine dikkati çekerek, kimsenin bir kamu otoritesinin yaptığı denetime bakmadığını, herkesin uluslararası standartlarda yapılmış bağımsız denetimi dikkate aldığını ifade etti.

"Sayıştay gibi bir denetim mekanizmasının dışında olmasının denetim sorunları yaratabileceği" yönündeki eleştirilerin tamamen haksız olduğunu vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

"Neden? Türkiye Varlık Fonu ve Varlık Yönetim Şirketi Sermaye Piyasası Kurulunun belirlemiş olduğu bağımsız denetim standartlarına uygun olarak bağımsız denetçiler tarafından denetlenecek. Siz bugün bir kamu otoritesinin yapmış olduğu denetim raporunu uluslararası yatırımcıların önüne koyun, kusura bakmasın kimse, aynı güvenilirliği ve teminatı veremezsiniz ama bugün Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, Kamu Gözetimi Kurulu tarafından standartları belirlenmiş bir bağımsız denetim raporunu nereye koyarsanız koyun, onların hepsinin uluslararası geçerliliği vardır.

Sonra denetim sadece bağımsız denetimden değil ki, 3 aşamada denetim var. Bağımsız denetim var, ardından Başbakan tarafından görevlendirilen konusunda 3 uzman merkezi denetim elemanının yine uluslararası denetim standartlarına uygun yapacağı denetim var. Bir de bakın, eleştirilerde çok yanlış bir bilgi veriliyor. Bu fonla ilgili, şirketle ilgili Meclis denetimi var. Özel olarak bunu zamanında komisyonda beraber arkadaşlarla dizayn ettik. Meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve Başbakana sunulan bağımsız denetim raporu, birlikte Meclise gidecek, Plan Bütçe Komisyonu özel olarak bu fonu ve şirketleri denetleyecek. Dolayısıyla Meclis denetimiyle birlikte 3'lü bir denetim var. Plan Bütçe Komisyonu her sene hem fonu, hem şirketi, hem alt fonları, hem de şirketin kurduğu şirketleri teker teker denetleyecek. Bundan daha önemli bir denetim olabilir mi? Hiç kimse tereddüt etmesin. Her türlü siyasi denetim dahil, hukuk denetimi dahil hepsi yapılacak."

'Kimsenin tereddüt etmesine gerek yok'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin çalışanlarının ve yönetimlerinin bu devirden etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin soru üzerine de "Kimsenin tereddüt etmesine gerek yok." dedi. Ağbal, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen bütün şirketlerin mevcut stratejik ve operasyonel faaliyetleri ve yönetimleri ve personelle ilgili düzenlemelerinin bugün olduğu gibi aynen devam edeceği bilgisini verdi.

"Varlık Fonu'nun yönetimi, Fon'a devredilen varlıkların ait olduğu şirketlerin yönetimlerine müdahale edebilecek mi?" sorusu üzerine de Ağbal, Fon'a hissedarlığı devrettiklerini, her şirketin genel kurulu, yönetim kurulu ve diğer yönetim organlarının bulunduğunu söyledi.

"1 milyon lirayı aşmamak üzere yüzde 5 indirim"

Ağbal, vergi borcunu zamanında ödeyen mükelleflere getirilecek indirim konusunda da bilgi vererek, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü bildirdi.

Ağbal, geçmiş 3 yılda tüm beyannamelerini ve vergilerini zamanında beyan eden ve ödeyen, yapılmışsa bir inceleme, bu incelemede de bir hata bulunmayan, "tam uyumlu" mükelleflerin söz konusu indirimden yararlanacağını söyledi. Söz konusu ödülün detaylarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, mükellefin tüm kazancına göre hesaplanan, örneğin 100 liralık verginin 5 lirasının alınmayacağını ifade etti. Ağbal, uygulamadan büyük ölçüde KOBİ'lerin yararlanacağı bilgisini verdi.

Uygulama için bir parasal tavan konulduğunu aktaran Ağbal, "Şu anda üzerinde çalıştığımız rakam 1 milyon lira. Yani indirilecek, alınmasından vazgeçilecek vergi 1 milyon lirayı aşmamak üzere yüzde 5'e kadar bir oranda verginin alınmasından vazgeçiyoruz. İnşallah vergiye gönüllü uyumu arttıran, gönüllü mükellefleri de gerçekten ödüllendiren bir sisteme Türkiye'de kavuşmuş olacağız." diye konuştu.

Muhabir: İbrahim yılmaz

Kaynak: AA