CENEVRE

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Naci Koru, İsrail’in Filistinli sivilleri hedef alan saldırılarını kınayarak, katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması için "bağımsız" ve "şeffaf" soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Büyükelçi Koru, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin, işgal altındaki Filistin topraklarında kötüleşen insan hakları durumuna ilişkin düzenlediği özel oturumunda, üye ülkelere hitap etti.

"Gazze'de meydana gelen olaylardan dehşete düştük." diyen Koru, Türkiye'nin 60'tan fazla Filistinlinin şehit olduğu ve binlerce kişinin yaralandığı "korkunç" ve "ölümcül şiddet" olaylarını kınadığını vurguladı.

Koru, "İsrail güvenlik güçlerince yürütülen bu katliam kabul edilemez." dedi.

Türkiye'nin, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kınadığını anımsatan Koru, söz konusu eylemin yasal olarak geçersiz olduğunu vurguladı.

Koru, Filistin halkının meşru haklarını hiçe sayan böyle bir adımın kaçınılmaz olarak gerilimi daha fazla alevlendireceği ve bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Konsey'in özel oturumla toplanmasına ve Konsey'e sunulan karar tasarısına tam destek verdiğini belirten Koru, Gazze sınırında yaşanan katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmasının ancak bağımsız ve şeffaf bir soruşturmayla mümkün olacağını belirtti.

Koru, Türkiye'nin ayrıca barış sürecinin yeniden canlandırmak ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışı tesis etmek için uluslararası toplumun "sorumlu" üyeleriyle çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Büyükelçi Koru, Türkiye'nin çağrısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı'nın bugün İstanbul'da toplandığını sözlerine ekledi.

Bağımsız soruşturma komisyonu oylanacak

Bugün sona erecek İnsan Hakları Konseyi'nin 28. kez düzenlenen olağanüstü özel oturumu, yapılacak konuşmaların ardından Türkiye'nin de desteğiyle sunulan İsrail'i kınayan ve katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması için uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulmasını öngören karar tasarısını oylayacak.

BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar'daki Arakanlı Müslüman nüfusun durumunu ele almak için en son 5 Aralık 2017'de özel oturum düzenlemişti.

Yılda 3 kez olağan toplantı yapan Konsey, olağanüstü durumlarda üçte bir imzayla özel oturum yapıyor.

Muhabir: Bayram Altuğ

Kaynak: AA