ÇANAKKALE

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın önemli, kıymetli ve değerli bir alan olduğunu belirterek, "Dün de değerliydi bugün de değerli ama gelecekte daha da değerli olacak. Onun için bağımıza, bahçemize, ağılımıza, ahırımıza sahip çıkalım." dedi.

Çelik, "Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, dünyada 800 milyon aç, 1 milyar yoksul insan bulunduğunu, 39 ülkede ekmeğe, gıdaya 80 ülkede de suya erişimde sorun yaşandığını belirtti.

Bu tablonun, geleceğin dünyasını gösterme açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Dünyada üretilen gıdaların yüzde 77'sini yüzde 20'lik kesim tüketiyor. Üretilen yüzlük bir birimde bunun yüzde 77'sini yüzde 20'lik kesim tüketiyor, yüzde 80'ine ise yüzde 23'lük gıda kalıyor. Dengesizlikler her alanda almış başını gidiyor. Bu durum tabii ki sorunları da beraberinde getirecek. Şimdi insanlık sorunları yaşıyor." diye konuştu.

"Biz merhamet medeniyetinin temsilcileriyiz"

Çelik, Türkiye'nin bulunduğu bölgede de sorunları yaşandığını belirterek,"3 milyon Suriyeliyi misafir etmişiz. Onlara ekmek veriyoruz. Ne yapacaksınız, başka yolunuz yok. Suriyelilerden şikayet edenler de çıkıyor karşımıza. Ne yapalım? Denizlerde boğulmalarını başkaları gibi izleyelim mi? Biz merhamet medeniyetinin temsilcileriyiz. Yani atılan bombaları görüyorsunuz. Artık utanmadan sıkılmadan bebeklerin, çocukların nasıl katledildiğini izleyerek durmamız mümkün değil. Mutlaka bu vahşete karşı durmak ve en azından insanların bu vahşetten korunmalarıyla ilgili elimizden gelen gayreti göstermek adına buradaki 3 milyon sığınan vatandaşlara sahip çıkmak gayreti içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

"Bağımıza, bahçemize, ağılımıza, ahırımıza sahip çıkalım"

Bu sorunun yalnız Suriye'de değil dünyanın her yerinde yaşandığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Afrika'da bugün Somali'de 5 milyon insan açlıkla karşı karşıya, günlük ekmeği temin edemiyoruz ve 14 milyon insan Afrika'da açlıkla yüz yüze. Tarım kesimine diyorum ki uğraştığınız alan son derece önemli, kıymetli ve değerli. Dün de değerliydi bugün de değerli ama gelecekte daha da değerli olacak. Onun için bağımıza, bahçemize, ağılımıza, ahırımıza sahip çıkalım. Önümüzdeki 2030 yılına kadar 700 milyon insan yerlerinden hareket edecek, başka yerlere göç etmek zorunda kalacak. Şu anda 3 milyon insan bize geldi diye dünya kadar kıyamet kopuyor.

"Milli Tarım Projesi çok önemli"

Milli Tarım Projesi'ne de değinen Çelik, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te tarımsal hasılayı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatı da 17 milyar dolardan, 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Çelik, sivil toplum örgütleri, çiftçiler, üreticilerle yapılan görüşmelerle milli tarım projesinin hazırlandığını kaydetti. Çelik, Türkiye'nin ihtiyacının ve nerede neyin üretileceğinin planlandığı projenin, geleceğin Türkiye'si açısından önemini vurguladı.

"İstikrarlı yapı Türkiye'ye çok şey kazandıracak"

Türkiye'de peş peşe birkaç seçim yapıldığını, arkasından referandum geldiğini anlatan Çelik, "Şimdi bu yeni dönemde inşallah 2019'dan sonra 5 yılda bir seçim olacağı için 5 yıl herkes işine bakacak. Yani seçim seçim, her yıl hakikaten devlet bundan ciddi bir şekilde zarar görüyor. Ama 2019'da yeni sistemde seçim olacak. Devletin başkanı seçilecek. Hükümet kurulacak. Bir de 2024'te seçim olacak. Yani 4 ya da 4,5 sene herkes işine bakacak. Bu istikrarlı yapı Türkiye'ye çok şey kazandıracak." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Burak Akay,Miraç Kaya


Kaynak: AA