ANKARA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin, ABD hükümetinin politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda etkilemek üzere Washington'da hükümete yakın düşünce kuruluşları nezdinde yürüttüğü girişimlerine dair e-posta yazışmaları ortaya çıktı.

ABD'de yayın yapan "The Intercept" internet sitesi, BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf Utaybe'nin, resmi işlerinde kullandığı özel e-posta hesabından bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen yazışmaları yayınladı.

Amerikan istihbaratının, Rus hükümeti tarafından kontrol edildiğini iddia eden "DCLeaks" adlı bilgisayar korsanları grubu tarafından açığa çıkarılan yazışmalarda, büyükelçinin 2013-2016 yıllarında, başta güvenlik ve istihbarat teknolojilerinin transferi konusunda olmak üzere Obama yönetiminin politikalarını Körfez monarşisinin çıkarları lehine etkilemek üzere hükümete yakın düşünce kuruluşlarıyla kurduğu ilişkiler göz önüne seriliyor.

250 bin dolarlık sipariş rapor

Sızıntılar arasında yer alan bir yazışmada, Büyükelçi Utaybe'nin Haziran 2016'da, BAE'nin ABD'den insansız hava aracı (İHA) satın alabilmesini teminen, 35 ülke arasında mutabakata varılan Füze Teknolojisi Kontrol Rejiminde (FTKR) değişiklik yapılması için hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi (CNAS) adlı düşünce kuruluşuna rapor yazdırmak için 250 bin dolar ödediği görülüyor.

Utaybe ile CNAS yetkilisi Michele Flournoy arasındaki yazışmalarda Büyükelçi, ülkesinin Amerikalı üreticilerden bazı İHA modellerini satın almak istediği, ancak araçların füze taşıma özellikleri nedeniyle FTKR kapsamında getirilen kısıtlamalara tabi olduğunu belirterek, bu konuda hazırlanacak raporla Amerikan yönetimine BAE'nin FTKR'dan çıkarılmasının tavsiye edilmesini talep ediyor.

Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen, 2009-2012 yılları arasında Pentagon'da Savunma Politikasından Sorumlu Müsteşar olarak görev yapan Flournoy'un Utaybe'ye verdiği yanıtta raporun, 250 bin dolara yazılabileceğini belirttiği, raporun, temmuzda yapılan ödemeden 7 ay sonra Şubat 2017'de BEA Büyükeçliği'ne teslim edildiği anlaşılıyor.

Elektronik takip teknolojisi

2013 yılının şubat ve mart aylarında yapılan diğer yazışmalarda da bu kez Flourney'in bir ABD firmasının ürettiği elektronik takip teknolojisinin BAE tarafından satın alınması için Utaybe nezdinde lobi yaptığı görülüyor.

Flourney, Amerikan şirketi Polaris Wireless'ın ürettiği mobil cihazlardan konum takibine olanak sağlayan elektronik takip teknolojisinin tanıtılması için içişleri bakanlığında randevu ayarlanmasını rica ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün BAE'den sorumlu araştırmacısı Nicholas McGeehan, siteye yaptığı açıklamada son yıllarda ülkedeki insan hakları savunucuları ve muhaliflerle yaptıkları görüşmelerde aktivistlerin otoritelerin takibinden kaçabilmek için bir yere giderken artık cep telefonlarını yanlarına almadıklarını anlattıklarını aktardı. Bu tür detaylar BEA yönetiminin son dönemde Flourney'in adına lobi yaptığı şirketin ürettiğine benzer teknolojileri adapte etmiş olabileceğini yorumlarına yol açtı.

Flourney'in adı, son başkanlık seçimini Hilary Clinton'ın kazanması halinde yeni yönetimde savunma bakanlığı için geçiyordu.

Utaybe'nin yazışmaları arasında CNAS dışında, Clinton ve Obama yönetimlerinde Beyaz Saray Genel Sekreterliğini yürüten John Podesta'nın kurucusu olduğu Amerikan İlerleme Merkezini (CAP) ve Cumhuriyetçi Partiye yakın bazı düşünce kuruluşlarını etkilemeye yönelik faaliyetlere ilişkin yazışmaların da mevcut olduğu bildirildi.

BAE, dünyanın en otoriter rejimlerden birine sahip. Ülkede muhalefet rejimin yoğun baskısı altında ezilirken, yoksul güney ve güneydoğu Asya ülkelerinden gelen büyük bir göçmen işçi nüfusu sömürü koşulları içinde hayatını kazanmaya çalışıyor. Körfez monarşisi ayrıca Yemen'deki kanlı iç savaşta kilit rol oynuyor.

Muhabir: Emre Aytekin

Kaynak: AA