İSTANBUL

El-Şark Forumu ve Afrika-Ortadoğu Merkezi çeşidinden planlı 'Ortadoğu'da Radikalizmi Yeniden Düşünmek' başlıklı konuşma kapsamında meydana gelen 'DAEŞ'in zamanı ve bağlamı' oturumda, örgütün devir içinde elbette güçlendiği tartışıldı.

Iraklı öğretim üyesi Yahya Alquwaysi, Baas Rejimi dönemindeki kimi askeri ve siyasal insanların DAEŞ'e dahil olduklarını ve bu örgütü dönüştürdüklerini anlatarak, 'Irak ve Suriye rejimlerinin emektar çalışanları, emektar mevki adamları, selefi-cihadist müşterek hareketten, müşterek 'İslam devleti' duyuru fail müşterek harekete dönüşümü sağladılar.' dedi.

DAEŞ'in intihar eylemcileri içinde Iraklı ve Suriyelilerin beş on olduğuna ayraç fail Alquwaysi, şunları anlattı:

'Oysa bu örgütü kuran ve oluşturanlar Irak ve Suriyeliler. Neden intihar bombacıları bunlardan çıkmıyor? Sorusu cevaplanırsa, örgütü elan açık anlayabileceğiz. DAEŞ'in El Kaide'nin mirasını taşımadığını düşünüyorum, tersine DAEŞ'in arsıulusal müşterek cihat hareketi birleştirme ettiğini düşünüyorum. DAEŞ, El Kaide üzere hipotetik müşterek akım değil. Biz Iraklılar, El Kaide ve DAEŞ'i incelediğimizde genellikle mütedeyyin olmadıklarını görüyoruz. Bu ortaya konması lazım müşterek aykırı düşünce aslında. DAEŞ, arsıulusal cihatçıların mirasını aldı ve El Kaide'nin bu söylemlerini ele geçirdi. Bir kanıt var; DAEŞ'in domestik bulunmadığı ve dışarının kurup yönlendirdiği müşterek çatı bulunduğu yönünde. Hayır, DAEŞ, banko Irak ve Suriye'de millî müşterek devletin kurulamamasının sonucudur. DAEŞ, derinlemesine süredir bitmeme fail iç savaşın sonucudur. Bu arbede değme devir vardı. Yıllardır bitmeme fail mezhepsel çatışmaların sonucudur. Irak ve Suriye halkları militarist halklar. DAEŞ'in müşterek askeri yetişek kampı kurmasına lazım yoktu. Zaten bu halklar-ailelerin az elan hepsinin silahı var. Benim de var. Bundan çevre DAEŞ militan bulma dair zorlanmadı.'

Exeter Üniversitesi Öğretim üyesi Omar Ashour da, DAEŞ'in Libya'daki emekleri karşı bilim vererek, 'Kaddafi'nin uzantısı diyebileceğimiz 6 kabile var. Bu kabileler vaktiyle Kaddafi'yi ayakta tutanlardı. DAEŞ Libya'ya vardığında bu kabilelerle makas teması kurmaya başladı.' dedi.

Muhabir: Emin İleri

Kaynak: AA