AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, azmettiricilerin de kesinlikle Yasin Börü'nün öldürülmesi soruşturmasına engelleme edilmesi icap ettiğini belirterek, 'Demirtaş günlerce davet cihazı yaptı, bu davet cihazı kararında insanoğlu galeyana geldi ve bu biçimde ölümle sonuçlanan birlikte gestalt ortaya çıktı. Mutlaka Demirtaş'la alakadar da sormaca açılmalı ve bu davaya engelleme edilmeli' dedi.

Üstün, birtakım saylav dostlarıyla birlikte, Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşananlar mazeret edilerek meydana gelen müsaadesiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine bağlı 34 sanığın yargılandığı davanın dakika Ankara'daki dördüncü duruşmasını izledi.

Dava sonrasında AA muhabirine açıklamalarda mevcut Üstün, davada duyurulmayan tanıkların dinlendiğine ayraç ederek, 'Tunç harf ünlü ve zümrüt harf ünlü dü duyurulmayan tutanak var' ifadesini kullandı.

'Bu çeşit davaların okunabilen yapılması lazım'

Maktül ve kıygın yakınlarının davanın ağırbaşlı işleyişinden şikayetçi bulunduğunu tamlayan Üstün, şöyleki bitmeme etti:

'Bu çeşit davaların hızlı duruşmalarla, geri arkaya, okunabilen kendisine yapılmasında kâr var. Uzun müddet kamuoyunu nehiy etmiş olduğu zaman, kamuoyunu da yoruyor bu davalar. O bakımdan birlikte an geçmiş adaletli birlikte değişmeyen çıkmasında kâr var. Zaten kökler kanunu da bunu emrediyor, ukubet yargılamasının okunabilen yapılacağını tabir ediyor. Fakat gelişigüzel nedense Türkiye'de bu çeşit davalar baş döndürücü uzuyor, henüz sonraları sulandırılıyor ve bu da hak duygusunu zedeliyor. Bu bakımdan duruşmaların okunabilen olması gerekiyor.

Bu davanın iddianamesinde, hoppadak tetiği çekenler maznun kendisine gösterilmiş. Oysa 6-7 Ekim olaylarının başlamasından önce; isyan yapılması, şehirlerin yakılması, Türkiye'nin yaşanmaz bir duruma getirilmesi düşüncesince çağrılar yapıldı. Bu çağrıları KCK, Kandil yaptı; başkaca Selahattin Demirtaş, HDP İl Başkanı yaptı. Azmettirici konumunda kimsenin olmaması, davanın en iri eksikliğidir. Dava hakeza biterse ve muhakeme hakeza sonuçlanırsa, bu gestalt hak açısından fire birlikte gestalt olur, adaletli yargılanma açısından da vicdanların gönül tokluğu bulunmadığı birlikte gestalt ortaya çıkar. Bu nedenle, azmettiricilerin de kesinlikle soruşturmaya engelleme edilmesi gerekiyor.'

Kaynak: AA