MUĞLA - Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'na ilişkin kararını ve tahliyeleri değerlendirdi.

4 ay önce uzun tutukluluk süresi nedeniyle Ergenekon Davası'ndan tahliye olan Başbuğ, "Anayasa Mahkemesi'nin son kararı, Yargıtay'a bir derstir'' dedi.

Başbuğ, Bodrum Turgutreis Mahallesi'ndeki D-Marin'de bulunan bir kitapevinde "20. Yüzyılın En Büyük Lideri: Mustafa Kemal", "Terör Örgütlerinin Sonu" ve "Suçlamalara Karşı Gerçekler" isimli kitaplarını imzaladı.

Burada gazetecilerin, Balyoz Davası'ndaki tahliyelere ilişkin sorularını yanıtlayan Başbuğ, 26 ay cezaevinde kaldıktan sonra 7 Mart 2014'te tahliye edildiğini hatırlattı.

Tahliye olduktan sonra mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Başbuğ, "(Son arkadaşım, silah arkadaşım cezaevinden çıkıncaya kadar mücadeleye devam edeceğim) dedim. Bugün mutluyum. Tabi bu mutluluğumun nedeni, Balyoz davasından tutuklu bulunan 236 silah arkadaşım ile en sonunda Hanefi Avcı'nın tahliye olmasıdır. Tabi bu tahliyeler, bütün Türkiye'ye sevinç ve mutluluk getirdi. Bu açıdan gerçekten mutluyuz" diye konuştu.

Başbuğ, 13 silah arkadaşının hala tutuklu olduğunu, bunların da en kısa zamanda hürriyetlerine kavuşacaklarına inandığını belirtti.

'AYM, Türk yargısının namusunu kurtardı'

Yargı alanında ayakta kalan tek kurumun Anayasa Mahkemesi olduğunu dile getiren Başbuğ, Anayasa Mahkemesi'nin tarihi bir görev icra ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi, Türk yargısının namusunu kurtardı. Yine sevinerek görüyoruz ki son dönemlerde Anayasa Mahkemesi gibi bizlere güven veren diğer ağır ceza mahkemelerimizi de görmeye başladık. Tabi bu durum gelecek açısında bize ümit vermektedir. Anayasa Mahkemesinin son kararı, aslında Yargıtay'a bir derstir. Verdiği karar bir noktada Ergenekon davası için geçerlidir."

'Cumhurbaşkanlığı makamının önemli bir rol oynayacak'

İlker Başbuğ, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, Türkiye'nin ciddi iç ve dış sorunlarla yüz yüze olduğunu, bu süreçte cumhurbaşkanlığı makamının önemli bir rol oynayacağını kaydetti.

Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini belirten Başbuğ, "Bu, normal bir cumhurbaşkanlığı süreci değil. Buna dikkat etmemiz lazım. Ciddi iç sorunlarımız var, ciddi dış sorunlarımız var. Cumhurbaşkanı, bu sorunlarımıza yönelik olarak elbette önemli rol oynayacak" dedi.

İhsanoğlu'yla ilgili yorum yapmadı

Başbuğ, çatı aday olarak önerilen Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında net bilgisinin olmadığını, bu açıdan da bir yorum yapamayacağını belirtti.


http://www.dunya.com/aymnin-karari-yargitaya-derstir-231388h.htm