Anayasa Mahkemesi (AYM), başına gaz fişeği darp etmesi kararı yaşamını kaybetmiş olduğu tez edilen 1,5 yaşındaki çocuğun ahiret yolculuğu nedenini ortaya koyacak sansasyonel müşterek anket yürütülmediğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması düşüncesince kararın ilgilendiren kurumlara gönderilmesine ve aileye de 15 bin liralık ödence davası ödenmesine değişmeyen verdi.

Resmi Gazete'de piyasaya çıkan Anayasa Mahkemesi sonucuna göre, 2009 senesinde Diyarbakır'ın Cizre ilçesinde yıldırı örgütü lehine gıcırtı karşılayıcı grup, düzenlilik güçlerine taşlı ve sopalı saldırıda bulundu. Jandarma ekipleri bitirdikleri müdahalede gruba doğal kavara fişeği attı. Bu tam evinin balkonunda mevcut 1,5 yaşındaki M.U. başına darp fail kaba müşterek beden dolayısıyla yaralandı. M.U, kaldırıldığı hastanede yaşamını kaybetti.

M.U'nun ailesi, evlatlarının manşet kuvvetleri kabilinden atılmış doğal kavara fişeğinin başına darp etmesi dolayısıyla yaşamını yitirdiğini gelecek sürerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına zeval duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı kabilinden meydana getirilen ölü açımı işlemi ve başka tetkik ile tetkikat kararında müşterek jandarma görevlisi düşüncesince Cizre Kaymakamlığından anket izni istem edildi. Kaymakamlığın anket izni vermemesi hesabına ailenin itiraz başvurusu icra ettiği Bölge yönetim Mahkemesi de bu talebi reddetti. Bunun hesabına aile, Anayasa Mahkemesi'ne ferdî müracaatta bulundu.

Yüksek Mahkeme, çocuğun ahiret yolculuğu nedenini ortaya koyacak sansasyonel müşterek anket yürütülmediğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması düşüncesince kararın Cizre Kaymakamlığı ile Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine ve aileye 15 bin liralık ödence davası ödenmesine değişmeyen verdi.

Kaynak: AA