Mobil Hukuk sisteminde avukatlar hem arayabilmekte hem de aranabilmektedir. Mobil Hukuk sistemiyle bilgi alıcıları olan müvekkil ve müstakbel müvekkiller aldıkları bilgilerin bedelini cep telefonu faturaları ile karşılama imkanı bulabilmektedir.

Sistemden yararlanmak isteyen avukatların yapması gerekenler; Mobil Hukuk sistemi katılım başvuru formunu doldurmak ve sistem tarafından kendilerine atanacak olan dahili numarayı kartvizit, tabela, internet sitesi vb mecralarda paylaşmaya başlamaktır. Avukatlar diledikleri GSM operatörüne ait mevcut hatlarını kullanmaya devam edebilirler.

Arayan müvekkil/danışan, hattı aradığında ücretlendirme başlamadan evvel öncelikle ücret bilgisini dinlediğinden sözlü danışmanlığa ait ücretin ne olacağını bilmektedir. Dolayısıyla avukat için yarar sağlayan bu sistem kullanıcıların ödeyeceği ücreti bilmesi ve bunu faturası ile ödemesi bakımından kullanıcıya da yarar sağlamaktadır.

NASIL ÇALIŞIR
Avukatlar cep telefonlarının meslek hayatlarının işleyişine dahil olmasıyla hali hazırda verdikleri ancak teknik imkansızlıklardan dolayı şimdiye kadar tahsil edemedikleri müvekkillerce telefonda yapıldığı için karşılıksız olarak nitelendirilmeye çalışılan ancak bedel karşılığında olması gereken danışmanlık ücretlerini Mobil Hukuk sistemiyle tahsil edebiliyor duruma geçecektir.
Mesleki açıdan avukatların üretim güçlerini teşkil eden bilgi ve zaman unsurları meslek etiğine aykırı şekilde zarar görmeyecek, adalet sisteminin önemli savunucularından biri olan avukatlar bilgi kapkaççılığına maruz kalmayacaktır. Yönetmeliğe de aykırılık ve uygunsuzluk teşkil eden bu duruma çözüm getirilmiş olacaktır.

Avukat yasaların kendisine tanıdığı bir hizmeti ifa etmektedir. Özde danışmanlık hizmeti telekomünikasyon ve teknoloji şirketi tarafından değil avukatlar tarafından yerine getirilmektedir.

Mobil Hukuk sistemini hizmetin ifasında kullanıp kullanmayacağına hangi sıklıkta hizmetin ifasında kullanacağına hangi müvekkillerle olan hukuksal münasebetlerde sistem üzerinden hizmetin ifa edileceğini avukat elindeki tekel doğrultusunda tayin eder.

Mobil Hukuk sistemi avukatın müvekkiline vermiş olduğu Mobil Hukuk servis numarasının ve avukata ait dahili numaranın müvekkili ya da müstakbel müvekkili tarafından aranmasıyla başlar.

Telekomünikasyon sektörünün yapısı gereği doğabilecek mevcut teknik aksaklıklarda maddi mağduriyete sebep olmamak açısından, Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin özüne uygun bir şekilde dakika üzerinden fiyatlandırma yapılır.

Mobil Hukuk sistemini kullanan avukatlar internet ortamında yapmış oldukları görüşme zamanını ve süresini, hangi numaralar tarafından arandıklarını ve tahsil edecekleri danışmanlık hizmet bedellerini tespit edebilirler.

Avukatın Mobil Hukuk sistemi sayesinde danışmanlık hizmeti verdiği müvekkili arasında yapılan görüşmenin sonrasında, müvekkil, ay sonu ödeyeceği GSM faturasında avukata ait danışmanlık ücretini ödeyecektir. GSM Operatörleri ve Advocat A.Ş. tahsil ettikleri fatura bedellerinden avukata ait danışmanlık hizmet bedelini her ödeme döneminde Avukatların uygun gördükleri hesap numarasına aktarmaktadır.

HUKUKSAL BOYUT

Advocat A.Ş, yalnızca avukatlara danışmanlık hat numarası temin etmekte ve iletişim aracı sağlamaktadır. Avukatın mesleki iş edinimi tamamen kendi talep ve çabasının ürünüdür. Müvekkili, avukat kendisi edinmiş veya edinecektir . Avukat, müvekkilleri ile görüşme için nasıl büro sabit telefonunu ya da GSM numarasını kullanıyorsa, Advocat’ten temin ettiği dahili numarasını da kullanacaktır. Danışmanlık hizmetini veren avukattır ve bu sebeple sistem Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinde yer alan “Yalnız Avukatların Yapabileceği İşler” kuralına aykırılık teşkil etmemektedir. Hizmeti alan, müvekkile sunan, danışmanlık hizmet bedeline hak kazanan tamamen avukatlardır. Advocat yalnızca avukatlara teknik altyapı sunarak hizmet vermektedir. Avukatlar, Advocat aracılığı ile iş edinmemektedir.

Bu sebeple aracılık faaliyeti söz konusu değildir. Bu sebeple Avukatlık Kanunu’nun 48. Maddesinde yer alan “Avukata Çıkar Karşılığı İş Getirme” kuralına aykırılık teşkil etmemektedir. Mobil Hukuk sisteminin reklam yasağını ihlalinden söz edilmesi imkansızdır. Zira Mobil Hukuk sisteminde reklam söz konusu değildir. Sadece Mobil Hukuk sistemi kurucuları kendi hizmetlerini, yani avukatlara sundukları telekomünikasyon hizmetinin tanıtımını avukatlara yönelik yapabilirler; ancak bu avukatın icraatının reklamı anlamını taşımamaktadır. Bu sebeple Avukatlık Kanunu’nun 55. Maddesinde yer alan “Reklam Yasağı” kuralına aykırılık teşkil etmemektedir.

MOBİL HUKUK BAŞVURU

mobilhukuk.com