Ankara- Aralarında "bedelli askerlik" ve "şike" yasalarının da bulunduğu yedi yasa Resmi Gazete'de yayınlandı.

Şike davalarında cezaları indiren yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, İstanbul'da görülen davada tutuklu bulunan Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların avukatlarının tahliye talebinde bulunmaları bekleniyor.

"6252 Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 6254 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yeni Zelanda Hükümeti Arasında Hava Hizmetlerine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6255 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6256 Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Anlaşmaya İlişkin Protokol ve Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6257 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6258 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6259 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik -Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Avukatlar başvuru yapacak

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte şike davasından tutuklu bulunan Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların tahliye edilmesi ve yargılamanın tutuksuz sürdürülmesi için avukatları tarafından başvuru yapılması bekleniyor. Şike yasası Spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için birine kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilecek hapis sürelerini düşürüldü. Suçlu bulunmaları halinde bu kişilere verilecek hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır 3 yıl, 5 yıl olan alt sınır da 1 yıl haline geldi.

Yurtdışında 3 yıl fiilen çalışanlara askerlik 10 bin Avro


Bedelli askerlik yasası uyarınca da, işçi, işveren veya bir meslek ve sanat sahibi olarak yurt dışında oturma ve çalışma iznine sahip olarak en az 3 yıl fiilen bu ülkelerde çalışanlar 10 bin Avro ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Bu kişiler 21 gün süreli temel askerlik eğitimi de görmeyecek.