DENİZLİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Hollanda'nın skandal tavrına ilişkin, "Bu tablo çok açık şekilde Avrupa’nın, Avrupa ülkelerinin bir özgüven kaybı içerisinde, panik içerisinde olduğunu gösteriyor." dedi.

Şentop ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de gazetecilerle bir araya geldi.

"Avrupa ülkeleri bir özgüven kaybı içerisinde"

Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yönelik skandal tavrına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şentop, şunları kaydetti

"Gece yapılan yorumlar da gösteriyor. Avrupa’nın değerleri, demokrasi, insan hakları özgürlükleri gibi değerlendirme yapanlar oldu. Aslında Avrupa’nın özgüveni olduğu zaman bu hukuk sisteminin, özgürlüklerin bir önemi var orada. Bu görünen tablo çok açık şekilde Avrupa’nın, Avrupa ülkelerinin bir özgüven kaybı içerisinde, panik içerisinde olduğunu gösteriyor. 100 yıl öncesinin o 1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı arkasından 2. Dünya Savaşı’nın yaşandığı bir kargaşa ortamına Avrupa'nın yavaş yavaş yönelmeye başladığı gözüküyor, anlaşılıyor. Ama Türkiye hem savunduğu değerler bakımından hem dünyada ifade ettiği sembolik anlamı itibarıyla bir ümit olmaya bu tür hukuka, ahlaka aykırı davranışlara cevap verebilecek bir güce ve kudrete de sahiptir."

Şentop, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının, son 50 yıldır Türkiye’de tartışılan hükümet sistemi meselesine açıklık getireceğini, süregelen bu tartışmayı ortadan kaldırarak, sorunu çözeceğini dile getirerek, bunun bir siyaset, bir parti ya da kişi meselesi olmadığını söyledi.

"Tayyip Erdoğan modelini seri üretime geçireceğiz"

Halk oylamasında "evet" demenin de "hayır" demenin de bunları savunmanın da bir hak olduğunu ama doğru bilgilendirme yapılması gerektiğini ifade eden Şentop, bu noktada İzmir Barosu'un anayasa değişikliğine ilişkin bastırdığı kitapçığı eleştirdi.

Değişikliğe karşı çıkanların, zayıf hükümetlerin bulunduğu, uzaktan kumanda ederek istikamet verdikleri, yön verdikleri, yöneticilerin olduğu bir Türkiye’ye alışkın olduklarını dile getiren Şentop, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımızın getirmiş olduğu yeni yönetim, yeni siyaset anlayışının son bulmasını istiyorlar. Bizim getirdiğimiz sistem, cumhurbaşkanımızın bugüne kadar ortaya koymuş olduğu siyaset ve yönetim anlayışının kurumsallaşması anlamına geliyor. Tabiri caizse güçlü hükümetleri, şahsiyetli siyaseti anayasal zeminde kurumsallaştırmış oluyoruz. Bir başka ifadeyle Tayyip Erdoğan modelini seri üretime geçireceğiz bu düzenlemeyle. Bundan sonra ülkeyi yönetecek hükümetler yüzde 50 oy alacak. Yüzde 50 oy alabilmek için bu milletin değerleriyle bütünleşmiş siyasetçiler olması lazım."

Muhabir: Ferdi Uzun


Kaynak: AA