İSTANBUL

Kültür-sanat camiasından ünlü isimler İstanbul'daki terör saldırısına tepki gösterdi.

Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıların binlerce yıllık geçmişi olan bir savaşın devamı olduğunu söyledi.

Farklı etnik unsurların, yüzyıllar boyu Türkiye'de barış içinde bir arada yaşadığına dikkati çeken Yenilmez, "Şüphesiz, Avrupa'nın özellikle son günlerdeki tutumu, bu olayların arkasındaki gücün kendileri olduğunu gösteriyor. Bu birliği elimizden almak istiyorlar. Her şeyimizle biz de onlara çanak tuttuk. Bizi bir arada tutan değerleri itibarsızlaştırdık ve ayrıştık. Ayrışmanın neticesinde de içeriden ve dışarıdan sızdılar. Avrupa bu savaşı devam ettiriyor ama onların çocukları ölmüyor. Hep bizim çocuklarımız ölüyor." diye konuştu.

Savaşın akıl, mantık, istişare ve bilimle önlenebileceğini vurgulayan Yenilmez, şunları kaydetti:

"Hızlı bir şekilde onların bizim elimizden almaya çalıştıkları kültürel bağışıklık ve aidiyet duygumuzu yeniden kazanmalıyız. Bir uzvunuza kıymık batar ve siz onu çıkarmazsanız o uzvunuz çürür. Kıymığı çıkarmaya çalıştığınız zaman, canınızın en çok acıdığı zamandır. An iğneyle o kıymığı çıkarma anıdır. İğnemizin adı 'Elif' olacak ve hepimiz o iğnenin bir tarafından tutacağız. Canımız ne kadar çok acıyorsa, kıymığı çıkarmaya o kadar yaklaşmışız demektir."

"Vatanı bekleyen gencecik çocuklar hayatını kaybetti"

Besteci ve piyanist Kerem Görsev de saldırının biraz daha önce olma ihtimalinde can kayıplarının daha çok olacağına dikkati çekti.

Saldırıyı hainlik ve kalleşlik olarak nitelendiren Görsev, "Vatanı bekleyen gencecik çocuklar hayatını kaybetti. Yazık onlara. Yazıklar olsun yapanlara. Türkiye'de siyaseten birtakım değişikliklerin olduğu, AK Parti'yle MHP'nin uzlaştığı bir günde saldırı yapılması da bir tuhaf. " ifadelerini kullandı.

Görsev, terör örgütlerinin tek elden yönetildiğinin altını çizerek, "Bir kişi bile yaralansa, bu terörün aşağılık yüzünü göstermeye yeter. Terör böyle lanet bir şey. İnşallah tekerrür etmez. Hiçbir terör örgütü, yönetilmeden tek başına bir saldırı yapamaz. Muhakkak bir uzaktan kumandası var bunların. Sokaktan geçen iki tane adam durup dururken kendini patlatmıyor. Uzaktan kumandalı kuklalar bunlar." sözlerine yer verdi.

Muhabir: Musa Alcan

"Terör örgütleri bu işleri mutlaka destekçileriyle birlikte yapıyor"

Oyuncu Kerem Alışık ise saldırılardan dolayı çok üzgün olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Siyasi çevreler daha doğrusunu bilir ama terör örgütleri bu işleri mutlaka destekçileriyle birlikte yapıyor. İnşallah bunların üstesinden milletçe, el ele gelebiliriz. Ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine konulan bu bombalar bizim yüreğimize düşüyor. Bizim yüreğimizi harap ediyor. İçimizi acıtıyor ve canımızı yakıyor. Çok üzgünüm. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum."

Muhabir: Musa Alcan

Kaynak: AA