ANTALYA

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonunun (TÜGİK) üçüncü olağan genel kurulunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de TÜGİK gibi sivil toplum kuruluşlarının her zaman itibarlı ve yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi.

İş adamlarına verecekleri pasaportla vize almada birçok ülkeye gidebilmeleri için çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"AB'nin esasen daha başından beri hak ettiğimiz ama 12 Eylül darbesinden sonra tekrar uygulamaya başladıkları vizeyi, vatandaşlarımıza bir an önce kaldırması lazım. AB ile uzaktan yakından ilgisi olmayan birçok ülkenin vatandaşlarına serbest vizeyi sağladılar. En son Gürcistan'a da sağladılar ki bizim komşumuzdur. Adeta pasaportsuz karşılıklı kimlikle seyahatlerimizi yapabildiğimiz bir ülkedir. Bunda bir mahsur yok ama Türkiye'nin ve Türk milletinin bunu hak ettiğini, AB'nin de anlaması lazım. Ama biz yine dünyanın değişik bölgelerinde vizesiz seyahati sağlamak için çalışıyoruz."

"Fransa-Almanya dengesi devam ediyor"

Çok yönlü dış politika izlediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Avrupa'nın sadece Türkiye ile değil kendisiyle de ciddi sıkıntıları olduğunu ifade etti.

AB içinde Fransa ve Almanya dengesinin devam ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine en fazla Fransa ve Almanya'nın karşı çıktığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Karşı çıkmalarının tek sebebi, Türkiye AB'ye girdiğinde bu denge bozulacak. Kapalı kapılar arkasındaki konuşmalarda bunu net şekilde söylüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'nın uyanması lazım"

Avrupa'nın kendi içinde sorunları olduğuna değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Avrupa'nın tüm değerleri erozyona uğramaya başladı. Ekonomik sıkıntılar var. Bunu atlatabilirsiniz ama Avrupa'nın ortak değerleri yok olmaya başladı. Artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, kendisinden olmayana hoşgörüsüzlük, nefret ve göçmen karşıtlığı Avrupa'yı çok tehlikeli bir uçuruma götürüyor. Avrupa'nın uyanması lazım. Avrupa'yı kurtaracak olan kim? Esasen ırkçı partiler var. Irkçı partilerin karşısında kimlerin güçlü durması lazım? Merkezde siyasetçiler var, siyasi partiler..."

Muhabir: Ayşe Yıldız,Servet Tümer

Kaynak: AA