AYDIN - FERDİ UZUN

Aydın'ın Didim ilçesine yerleşen ve bölgeye turist olarak gelen İngilizler, İstanbul'daki terör saldırısına Avrupa ülkelerinin yeterince tepki göstermemesini eleştirdi.

Didim'de yaklaşık 10 yıldır yaşamını sürdüren Joseph Fordham, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan ve yaşamaktan büyük mutluluk duyduğunu, Türk insanlarını çok sevdiğini belirtti.

İstanbul'daki terör saldırısından üzüntü duyduğunu ifade eden Fordham, "Bunları anlayamıyorum. Hiçbir zaman da anlayamayacağım. İstanbul'da pek çok Türk vatandaşı öldü. Benzer olaylarda İngiliz vatandaşları da öldü. İnsanların ölmesi ne olursa olsun çok kötü bir şey." dedi.

Türkiye'de yaşanan terör saldırılarına özellikle Avrupa ülkelerinin yeterince tepki vermediğini vurgulayan Fordham, şöyle konuştu:

"Hükümetler, medyalar, halklar birbirine daha yakın olmalı. Birbirine karşı daha kenetlenmiş olmalı. Önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde böyle olmasını umut ediyorum. Avrupa bu konuda Türkiye'ye destek olsa, daha fazla anlasa, daha yakın dursa iyi olurdu. Dünyada yaşayan bütün insanlar birdir. Renk tonu, dili, ırkı hiçbir şeyi fark etmiyor. İnsanların hepsinin birlik olması gerekiyor. İnsanlar bunu anlamaya başladığında daha iyi olacaktır durum. Avrupa'nın Türkiye'yi yalnız bırakması bir utançtır."

Tatil için Didim'de bulunan Vicky Woods Fotoğraf: AA/Kıvanç Uğur

"Herkesin buradaki terörü lanetlemesi gerekiyor"

Tatil için Didim'de bulunan Vicky Woods da terör olaylarının dünyanın her yerinde yaşandığına dikkati çekerek şunları söyledi:

"Terör, din, dil, ırk bunlarla alakalı bir durum değil. Avrupa ülkelerinde en ufak terör saldırılarında herkes kenetleniyor ama Türkiye'de aynı durum olduğunda Türkiye yalnız bırakılıyor. Bence bu utanç verici bir durumdur. Herkesin buradaki terörü lanetlemesi gerekiyor."

 Bir Türk ile evli olan Laura Çetinkaya

Bir Türk ile evli olan Laura Çetinkaya da Türkiye gibi güzel bir ülkede böylesi terör olayları yaşanmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. 11 yıldır Didim'de yaşadığını söyleyen Çetinkaya, Türkiye'yi ve Türk insanını çok sevdiğini ifade etti.

Laura Çetinkaya, Türkiye'de terör olayları olduğunda İngiltere'deki arkadaşlarının "Orada terör var, nasıl duruyorsun?" sözlerine, Türkiye'nin çok güzel ve yaşanılabilir bir yer olduğu, terör olaylarının sadece Türkiye'de değil İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde de yaşanabileceği cevabını verdiğini kaydetti.

"Keşke aynı birlikteliği Türkiye için yapsalardı"

Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yaşanan terör olaylarına istenilen tepkiyi vermediğini vurgulayan Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Avrupa da Türkiye kadar terörden etkilendi. Avrupa ülkelerinde terör olduğu zaman liderler oraya gidip destek veriyorlar. Liderlerin terörü kınaması ve ciddi bir şekilde karşı çıkması çok önemli. Çok moral verici bir durum. Türkiye'nin de aynı desteğe ihtiyacı var. Avrupa ülkelerinin liderleri nasıl Londra ve Paris gibi yerlerde terör olayları olduğu zaman tepkilerini koyuyorlarsa aynı durumu Türkiye için de yapmalıdır. Ama ne yazık ki görüyoruz ki Türkiye'de bir şey olduğu zaman aynı tepkiyi vermiyorlar. Keşke aynı birlikteliği Türkiye için yapsalardı."

Terör olaylarının dünyanın her yerinde yaşanabileceğine işaret eden Çetinkaya, "Buralar gerçekten harika yerler. Keşfedilmesi gereken o kadar çok güzel yerler var ki anlatamam. Terör dünyanın her tarafında olabilir, Paris'te, Brüksel'de her yerde oldu. Bunun Türkiye'nin başına gelmesi diğer yerlerde olmayacağı anlamına gelmiyor." dedi.

Kaynak: AA