İSTANBUL - GÜLSÜM İNCEKAYA

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Direktörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın, Türkiye'nin bir iç meselesi olan halk oylamasına müdahale etmesinin hiçbir rasyonel açıklaması olmadığını belirterek, "Avrupa'da ciddi bir güvensizlik var. Bu nedenle Avrupalıların referanduma doğrudan müdahil olduklarını ve Türkiye'yi aşağıya çekmek, Türkiye'nin krizlere sürüklenmesini sağlayacak her türlü politikaları destekleyeceklerini düşünüyorum. Bu anlamda, Avrupalıların uzun süredir FETÖ, PKK ve diğer tüm Türkiye’ye karşı hangi terör örgütü olursa olsun, bunlara yönelik tedbir almamasını, aşağı yukarı bu işlerle ilişkilendirebiliriz."değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Yalçın, hızla milliyetçi akımların etkisine girerek varlık bulmaya çalışan Avrupa’nın, bu milliyetçi kimliğini, yabancı düşmanlığı üzerine kurmaya çalıştığını söyledi.

"Avrupa'da sağ eğilimler, yabancı düşmanlığına dönüştü"

Avrupa siyaseti içinde hızla yükselen sağ eğilimlerin, yabancı düşmanlığına dönüştüğünü anlatan Yalçın, "Milliyetçi tutumların yükselmesi, bir 'öteki'ne ihtiyaç hisseder. Avrupalı kimliği ile yapılan bu milliyetçi yükselmeler, ilk bulabildikleri düşman kimse ona odaklanır. İlk bulabildikleri düşman (Cumhurbaşkanı) Erdoğan olduğu için... Erdoğan, Türkiye, Müslüman, yabancı... Bütün bu yabancı düşmanlığını, Erdoğan üzerinden yaftalayarak yürütüyorlar." ifadelerini kullandı.

Yalçın, "Yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, azınlıkları değil, çoğunlukları, marjinalleri değil, ortak aklı iktidara getirme ihtimali çok daha yüksek bir siyasal düzenleme olduğundan, Türkiye siyasetini baştan aşağı sarsacak. Bu sarsma, Kürt halkına zarar vermek değil, aksine Kürt halkını manipüle etmeye çalışan ve çoğu zaman da Kürt halkı üzerinden şiddet siyaseti uygulayan siyasal ve terör aktörlerinin, hakikatte çok zora gireceği bir sistem." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA