İSTANBUL

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, bütün insanlığa hitap eden İslam'ın günümüzde birtakım lafızcı-şekilci zihniyetlerin de etkisiyle şiddetle, müsamahasız ve dar görüşlü tutumlarla beraber anıldığını belirterek, "Bu menfi durumun bertaraf edilebilmesi için bahsettiğimiz sahih İslam geleneği çizgisinde, İslami ilimlerde bir canlanma yaşanması fevkalade önemlidir." dedi.

Avrasya Fetva Meclisi 3. Toplantısı İstanbul'da başladı. Sütlüce'de bir otelde düzenlenen toplantıya 20'den fazla ülkeden din adamları, akademisyenler ve alimler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İslam ümmetinin çok zor zamanlardan geçtiğini ve Müslümanların darmadağın olduğunu söyledi.

Birçok Müslüman ülkede süregelen iç çatışmaların insanları perişan ettiğini belirten Keleş, şöyle konuştu:

"Pek çok İslam beldesinde zarureti hamse olarak nitelendirdiğimiz en temel insan hakları dahi korunamaz hale gelmiştir. Bunun sonucunda Müslümanlar, Müslümanlardan kaçarak gayrı Müslim ülkelere sığınmaya çalışmaktadır. Ne Batı'da ortaya çıkan ve gittikçe şiddetini artıran İslamofobi, ne gurbet ellerde karşılaşacakları onca sorun onlara engel olabilmektedir. Müslümanlar arasındaki bu parçalanmışlık ve dağınıklık İslam düşmanlarının cesaretini artırmış ve artık kirli elleri Harim-i İsmetimiz Mescidi Aksa'ya kadar uzanmaya başlamıştır."

İslam dünyasındaki parçalanmışlık ve dağınıklığın sadece fiziki planda olmadığını aynı zamanda zihinlerde ve gönüllerde yer etmeye başladığını ifade eden Keleş, bu zihni parçalanmışlık yüzünden İslam'ın doğru anlaşılması ve hayata geçirilmesi noktasında önemli sorunlar yaşandığını kaydetti.

Keleş, İslam'ı doğru anlamanın en güzel yolunun ilim insanları arasında işletilecek istişare mekanizmaları olduğunu belirterek, Avrasya Fetva Meclisi'nin bu imkanı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu ve halkların ihtiyaç duyduğu rehberliği sağlayabileceğini dile getirdi.

İslamın hakiki çehresini bütün insanlığa sunmanın dinin ve medeniyetin mensuplarının en önemli vazifesi olduğunu ifade eden Keleş, bu konuda Avrasya coğrafyasında yaşayan insanların rolünün önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bütün insanlığa hitap eden ilahi bir inayet ve rahmet olan İslam, günümüzde birtakım lafızcı-şekilci zihniyetlerin de etkisiyle şiddetle, terörle, müsamahasız ve dar görüşlü tutumlarla beraber anılır olmuştur. Bu menfi durumun bertaraf edilebilmesi için bahsettiğimiz sahih İslam geleneği çizgisinde, İslami ilimlerde bir canlanma yaşanması fevkalade önemlidir. Bütün ümmetin ümidi olan bu canlanma da şu anda bu salonda bulunan değerli ilim adamlarının katkılarıyla gerçekleşecektir. Bu değerli heyetin ümmetin problemlerine çözüm getirebilmek için fetva usulü ve yönteminde de bir birliktelik sağlayabilmesi, sahih İslam geleneğini temel alan ve zamanın şartlarını, vakıayı gözden uzak tutmayan bir çizgiyi benimsemesi hepimizin beklentisidir."

Keleş, Fetva Meclisinin daha etkin hale gelmesi için stratejik planlar yapmaya ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, Din İşleri Yüksek Kurulu olarak bu konuda üzerilerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Altın tahvili, kripto para ve borçlar ele alınacak

Avrasya Fetva Meclisi Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman da meclisin amacının, Avrasya coğrafyasında yaşayan Müslümanların güncel dini ve fıkhi meselelerine ortak çözüm üretmesi ve fıkhi-ameli konulardaki ihtilafların ilmi ölçüler içerisinde değerlendirilerek toplumların aydınlatılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Avrasya İslam Şurası Fetva Meclisi'nin 3. toplantısının gündemi hakkında bilgi veren Yaman, önceki iki toplantıda da devam ettirilmesi kararı alınan fetva yönteminin bazı meseleleri ve günümüzde Müslümanların çokça karşılaştığı iktisadi, ticari ve finansal meselelere ilişkin bazı fetvaların müzakeresini ele alacaklarını belirtti.

Hüseyin Erkin:”Keşan’a su temin eden Kadıköy  Barajı’ndan daha fazla yararlanılmalıdır” Hüseyin Erkin:”Keşan’a su temin eden Kadıköy  Barajı’ndan daha fazla yararlanılmalıdır”

Yaman, ayrıca toplantıda altın tahvili ve kira sertifikası, foreks, dijital kripto paraların kullanımı, alınan borç paranın vadesi geldiğinde ödenmediği zaman altına çevrilerek vadesinin uzatılabilmesi, ağ pazarlama ya da çok katlı pazarlama uygulamaları, haram olan nesnelerin gayrimüslimlere satışı konuların görüşüleceğini kaydetti.


Kaynak: AA