GAZİANTEP

İpekyolu güzergahında, tarihi ve mimarisiyle ön plana çıkan Gaziantep'teki asırlık camiler, ramazanda dolup taşıyor.

Kentte asırlardır ezan sesinin yankılandığı Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden bugüne ayakta kalan Ömeriye ve Şeyh Fethullah camilerinde yoğunluk yaşanıyor.Manevi havası ve tarihi özelliği nedeniyle daha fazla tercih edilen ve ramazanda 24 saat açık olan camilere gelen vatandaşlar ibadetlerin ardından dua ediyor.

11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Şeyh Fethullah Camisi, minaresiyle de dikkat çekiyor. Tek sütun üzerine inşa edilen camide medrese ve çilehane de bulunuyor.Kepenek Mahallesi'ndeki cami, ortada sekizgen taş ayağa oturan ve yelpaze şeklinde açılan tonozlarla, askı kemerlere bağlanan bir örtü sistemine sahip. Caminin portal, mihrap, minber ve pencere sövelerinde renkli taş işçiliği bakımından Memlüklü sanatının etkileri görülüyor. Camiyi yapan Şeyh Fethullah hazretlerinin türbesi de binanın güneyinde üstü açık mezar şeklinde yer alıyor. Antep savunmasında şehit düşen Mehmet Karayılan'ın mezarı da bu camide bulunuyor.

Antep savunmasının etkileri görülüyor

Düğmeci Mahallesi'ndeki Ömeriye Camisi de Gaziantep'in en eski camileri arasında bulunuyor. 13. yüzyılda yapılan, taç kapısı ve mihrabı ak-kara taşlarla örülen caminin minare şerefesinin korkuluklarında oyma taş işçiliği görülüyor. Minarede, Antep savunmasından kalan mermi ve şarapnel parçaları izleri bulunuyor.

Muhabir: Kemal Karagöz, Feride Pelin İnal

Kaynak: AA