BAYBURT-Abdulkadir Nişancı

Ötücü özelliği ile kıymetli türler arasında gösterilen Türkiye'deki 4 ötücü güvercin türü arasında yer alan Bayburt güvercini, adını aldığı kentte yüzyıllardır "kültürel bir miras" olarak gönüllü kişiler tarafından besleniyor.

Başının üzerindeki tüylerin yapısı nedeniyle yörede "çift kukul" olarak da anılan Bayburt güvercini, ötüşündeki düzgünlük nedeniyle dünya kuş literatüründe ise "Türk fısıldayıcısı" olarak tanımlanıyor.

İşçi emeklisi olan ve çocukluk yıllarından itibaren kuş besleyen Mustafa Kayalı, Bayburt güvercini besleme merakının 7 yaşındayken mahallede kuşçuluk yapan bir komşusundan etkilenmesiyle başladığını ve 46 yıldır kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Bayburt güvercininin yüzyıllardır yöre halkı tarafından ötücü bir ırk olması dolayısıyla beslendiğini ifade eden Kayalı, "Bayburt güvercini bunların hepsinden farklı. Bayburt güvercininin ötüş sesi onlardan uzun olur." dedi.

Mustafa Kayalı, yörede "kuşçu" olarak bilinen Bayburt güvercini besleyicilerinin bu güvercinleri ötüş şekillerine göre çeşitli sanatçılar ya da onların çaldığı müzik enstrümanlarıyla özdeşleştirdiklerini anlattı.

Kaynak: AA