KAMU BORÇLARINDA BİNCERLE KİŞİYİ İLGİLENDİREN MAAŞ HACZİ KONUSU…

Ücretli çalışanların maaş haczi ile ilgili öyle sorunları ile karşılaşıyoruz ve öyle çok sorular geliyor ki birçok çalışan borçlarından ötürü maaşlarına haciz gelmesin diye sigortalı olmamayı bile düşünüyorlar.

Özellikle de daha önce vergi mükellefiyeti olan, ya da bir şirkette ortaklığı, müdürlüğü bulunan ve üzerine vergi borcu yüklenilen kişiler, daha sonrasında bir iş yerinde çalışmaya başladıklarında sigortalı oldukları için ilk olarak maaş haczi ile karşı karşıya kalmaktadırlar.  İcra iflas kanunu hükümlerine göre sigortalı olarak çalışan kişilerin borçlarından ötürü maaşlarına 1/4 oranında haciz uygulanıyor. Genel olarak bilinen bu uygulama 6183 Sayılı Amme Alacakları Kanunu’nda ise farklı.

6183 Sayılı Amme Alacakları Kanununa göre kamu alacaklarının tahsili için “KISMEN HACZEDİLEBİLEN GELİRLER” başlıklı bölümde kanunun 71. Maddesi çok açıktır.

Kanunun 71. Maddesine göre ; “Aylıklar, ödenekler, her çeşit ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama bağlı olmayan nafakalar, emeklilik aylıkları, sigorta ve emeklilik sandıkları tarafından bağlanan gelirler kısmen haczolunabilir. Ancak haczolunacak miktar bunların üçte birinden çok, dörtte birinden az olamaz. Asgari ücreti aşmayan aylık gelirlerin onda birinden fazlası haczolunamaz” denilmektedir.

Yani kanun maddesinden anlaşılacağı üzere borçlu asgari ücretli olarak çalışıyorsa, asgari ücreti geçmeyen bir aylık geliri var ise bu gelirin sadece onda biri haczedilebilmektedir.

Ayrıca aylık gelirin asgari ücreti aşması halinde ise, maaşın en fazla haczedebilecek oranı 1/3 olarak belirlenmiştir. Burada taban oran ise ¼’tür.

Eğer asgari ücretli bir çalışan iseniz ve vergi borcunuz bulunuyorsa, maaşınızın ¼ değil sadece 1/10’un haczedilebileceğini unutmayınız…

SMMM Yeşim TURAN