ANKARA - MELTEM BULUR

50. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı, 27 ülkenin katılımıyla Filipinler'in ev sahipliğinde yapılacak.

Başkent Manila'da düzenlenecek toplantıya Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya'dan oluşan ASEAN ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), ABD, Avustralya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Rusya ve Yeni Zelanda'nın yer aldığı ASEAN Diyalog Ortağı ülkeleri ile ASEAN Bölgesel Forumu ülkeleri olmak üzere 27 ülkenin dışişleri bakanları ya da bakan yardımcıları katılacak.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. Çavuşoğlu, Türkiye'nin örgütsel bağları geliştirme hedefi çerçevesinde temaslarda bulunacak, ayrıca mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Türkiye-ASEAN ilişkileri

ASEAN, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin desteklenmesinin yanı sıra bölgesel barış ile güvenliğin artırılmasını amaçlıyor. Bölge dışı ülkelerin ASEAN'a tam üyeliklerinin mümkün olmaması nedeniyle, "Diyalog Ortaklığı" örgütün bölge dışı ülkelerle yürüttüğü kurumsal ilişkilerde en ileri statü niteliği taşıyor.

Birlik ülkeleri toplam 650 milyonluk nüfusa ve yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık gayrı safi yurt içi hasılaya sahip bulunuyor. Birlik, bu yönüyle bölgedeki en eski ve kapsamlı ekonomik entegrasyonlarından biri olma özelliği taşıyor.

Dünyanın en büyük 6. ekonomisini oluşturan birlik, bölgede Hindistan'ı da geride bırakarak, en büyük üçüncü ekonomi durumunda bulunuyor.

Türkiye, ASEAN'ın Güneydoğu Asya bölgesindeki artan rolü çerçevesinde örgütle kurumsal ilişkilerini geliştirme kararını 2000'li yılların başında aldı. İlk olarak 2010 yılında örgütle birliktelik için adım atarak dostluk ve iş birliği anlaşmasına taraf olan Türkiye, 2013'ten itibaren de dışişleri bakanları toplantılarına konuk statüsüyle katılım gösteriyor.

Üst düzey ziyaretler arttı

Türkiye'nin birlik ülkeleri ile temasları geçmiş yıllara oranla gerek sayısal gerekse düzey anlamında oldukça artış gösterdi. Bölgede 2004 yılının aralık ayında meydana gelen tsunami nedeniyle Türk hükümetinin insani yardımları bölge ülkeleri ile ilişkilerdeki olumlu havayı daha da ileri taşıdı. Bölge ülkeleri, Türkiye'nin "Asya ile Avrupa arasında bir köprü" niteliğinde olduğu konusunda hemfikir durumda.

Türkiye'nin bölgedeki en büyük açılımlarından birini misyonlar oluşturuyor. Son dönemde Myanmar, Kamboçya ve Brunei'de açılan Türk büyükelçiliklerinin yanı sıra son büyükelçiler kararnamesiyle Laos'a yapılacak atamayla Türkiye, tüm ASEAN ülkelerinde temsil edilmiş olacak.

Türkiye, bölge ülkelerinden Filipinler'de 1970'lerde başlayan barış sürecine ve bu kapsamda 2007'de İslam İşbirliği Teşkilatı Güney Filipinler Barış Komitesi ile 2011'de uluslararası temas grubuna dahil edildi. Öte yandan, barış anlaşması tam olarak hayata geçtikten sonra oradaki militanların silah bırakmasını sağlamayı amaçlayan Uluslararası Bağımsız Silah Bıraktırma Organının başına da Büyükelçi Levent Şahinkaya getirildi. Bu görevi daha önce Haydar Berk ve Mustafa Pulat üstlenmişti.

Öte yandan, Arakanlı Müslümanların bulunduğu Myanmar'a da Türkiye'nin yaptığı insani ve kalkınma yardımlarının toplamı 140 milyon doları aştı.

THY 6 ülkede uçuyor

Türkiye'nin bölgeye açılımının en büyük unsurlarından birini de Türk Hava Yollarının (THY) uçuşları oluşturuyor. THY, bölgede 6 ülke başkentine uçarken, sayıyı artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bölge ile ilişkileri geliştirmek için her türlü zemini oluşturan Türkiye, bu çerçevede Malezya ve Singapur ile serbest ticaret anlaşması imzaladı, Tayland ve Endonezya ile bu yönde müzakere başlattı.

Kaynak: AA