'Hepimiz birimiz için

Süreci anlatan uzun konuşmasını Birimiz hepimiz için. Hepimiz de birimiz için. Arkadaşlarımızı satmayacağız. Bunun çok zorlu bir mücadele olduğunu biliyorum. Eğer bu mücadelede bizimle beraber olmak istemeyenler varsa hemen şimdi buradan ayrılsınşeklinde kararlı ifadelerle bitirdi ve gazetecileri içeri davet etti.

Randevuyla gelen mesaj

CHPnin yemin etmeme yönündeki eğilimi dün sabah AKPden gelen telefonla kesinleşmişti. Kılıçdaroğlu önceki gün Başbakan adım atarsa yemin edebileceklerisinyalini vermişti. Gelen telefon önemliydi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek Kılıçdaroğlundan randevu istiyordu. Ancak CHPnin beklediği gibi yemin öncesine değil sonrasına...

Yanıtımız belli

Kılıçdaroğlu, basın toplantısında yemin etmeyeceğini açıkladıktan sonraki konuşmamızda bu görüşmeyi şöyle aktardı:

4 AKP ile bir temas yaşandı mı?

4 Hayır yaşanmadı. Sadece bu sabah özel kalemimi arayıp Cemil Çiçek ve Haluk İpek için randevu istediler. Yarın görüşeceğiz.

4 Neden yemin öncesinde değil?

4 Çünkü onlar yarın görüşmek istedi. Meclis Başkanlığı seçimini görüşmek için geleceklermiş. Ben de buyursunlar gelsinlerdedim.

4 Ne söyleyeceksiniz?

4 Yanıtımız hazır: Yemin etmedik ki. Önce bu mesele çözülmeli.

Yemin yolu açılana kadar

Tutukluluk hali aylarca, yıllarca sürerse ne yapacaksınız?sorusuna verdiği yanıtta Kılıçdaroğlu, tavırlarının kamuoyunca iyi anlaşılması gerektiğini belirterek Açıklamamda özellikle yemin edene kadar değil yemin etme yolları açılana kadarifadesi kullandım. Bunun birden fazla yolu var. Eğer onların parlamentoya gelmesi yönünde irade ortaya çıkar, yasal düzenleme yapılırsa prosedürü 3-5 gün sonra da gerçekleşebilirdiye konuştu.

Oktay Bey teklif verecek

CHP yemin etmeden muhalefet yapabilecek mi? Kılıçdaroğlu, Muhalefet etmek sadece komisyonlarda konuşmakla sınırlı değil. Her koşulda muhalefet yaparız. Meclisi kilitleme anlayışı içinde olmayacağız. Oktay Bey (Ekşi) yemin etti. Kanun teklifi verebilir. Nitekim arkadaşlarımızın tutukluluğunun kalkması yönündeki yasa teklifimizi de yarın ya da öbür gün o verecek. Parlamento zemininde bu konunun çözümünü isteyen ve bunun için uğraşan tek parti bizizdedi.

Seçilmişler tutuklu kalamayacak

Verecekleri teklifin KCK davası sanıklarını da kapsayacağın belirten CHP lideri, Biri neyse diğeri de o. Herkes için eşit, geçerli olan bir düzenleme hazırlıyor hukukçu arkadaşlarımız. Seçilmiş milletvekillerinin tutuklu kalamayacağını düzenleyen bir madde olacakdiye konuştu.

AKPye duyarlı ol mesajı

Kılıçdaroğlu bir yandan Umarım demokratik anlayış egemen olur, var olan sorunun çözümü için adımlar atılır. Ben AKPnin de duyarlı davranacağını sanıyorumderken diğer yandan Başbakanın düne kadar konuya kayıtsız yaklaşımından duyduğu rahatsızlığı da şöyle kayda geçiriyor:

Parlamento bugün sorunları çözen değil, kriz yaratan bir parlamento görüntüsünde. Mesela bir ilimiz, Hakkâriyi kimse temsil etmeyecek. Böyle şey olur mu? Hani nerede milli irade? Başbakan Erdoğanın 2002de milletvekilliğini engelleyen yargı kararı sonrasında yaptığı konuşmaya bakın. Kamu vicdanı, milli irade, hukuk diyor. Ne oldu da o gün hak arayan Erdoğan bugün, başkalarının elinden nasıl haklarını alırımdiyen birine dönüştü? Demokrasi anlayışı bu kadar. Balkon konuşmasının da bir anlamı yoktu zaten.

Arkadaşlar ayaktaydı

MYKde ve grupta itirazlar olduğu duyumlarını anımsatınca yanıtı şöyle oldu: Tartışıp görüştük ama sonunda hep beraber uzlaşıyla aldık bu kararı. Gördünüz, coşkuyla ve ayakta alkışladılar.

Arkadaşlarımızı satmayacağız

MHPnin CHPden farklı olarak Mecliste yemin etme tavrının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu önce Onların tavrı ile bizimki arasında fark var. Tek cümlelik bir farkyanıtını veriyor. Sorulduğunda o tek cümleyi de söylüyor. Biz arkadaşlarımızı satmayacağız...MHPden bu sözlere yanıt gecikmedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Asıl CHP 11 milyon seçemenin iradesini satmıştırsözleriyle tepki gösterdi.

Cumhuriyet