Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çankaya Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler öğrencilerini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.

Arınç, CHP'nin Salı günü Tandoğan Meydanı'nda yapacağı grup toplantkısı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Arınç, "Grup toplantısı yapacağız" derseniz millet size güler.Siyasetçi söyleyeceği söz iyi bilecek. Bu sözün Anayasa, içtüzük ve Siyasi Partiler Yasası'nca nasıl karşılandığını da söyleyecektir. Heyecanlarına bağışlayalım şimdilik" diye konuştu.

"Anayasa ve içtüzüğü biliyorsanız grup toplantısını parlamento dışında yapamazsınız" diyen Bülent Arınç, "TBMM Başkanlığı yaptığım için biliyorum. Gürsel Tekin yeni milletvekili oldu. Belki içtüzüğü açıp okumamış olabilir. İçtüzükte Meclis'te siyasi partilerin yapacağı grup toplantıları Meclis çalışmalarıdan sayılır ve dokunulmazlık kapsamı içindedir. Meclis çatısı altında yapılan bir grup toplantısı kim ne söylerse söylesin kürsü dokunulmazlığı vardır. Sözlerinden sorumlu değildir. Ancak komisyonlar Meclis Başkanı'nın karar vermesi halinde Ankara dışında çalışabilir" şeklinde konuştu.

"Aynı şeyi BDP de yaptı"

Grup toplantılarının mutlaka Meclis'in ana binası ve eklentilerinde olmak mecburiyetinde olduğunu belirten Arınç, bunu bir genel başkanını bilmesi gerektiğini ifade etti.

Arınç şunları söyledi:

"Genel Başkan bunu biliyorsa buna göre hareket etmesi lazım. Ama 'Grup toplantısını Tandoğan Meydanı'nda yapacağız' diyorlar. Aynı şeyi BDP'de yaptı. Seçimlerden sonra 'Biz yemin etmeyeceğiz ve grup toplantılarını bundan sonra Diyarbakır'da yapacağız' dediler. Bende 'Diyarbakır'da olsa olsa toplanır, oturur, çay içersiniz. Sizin yaptığınız toplantı grup toplantısı olmaz' dedim. İnandılar geldiler ve Meclis'te yemin ettiler."

"Millet size güler"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin'e şunu söylemek lazım. 'Siz, Tandoğan'da grup toplantısı yapamazsınız. Siz olsa olsa miting yaparsınız. Bu da sizin yasal hakkınızdır. Parti adına başvurur ve istediğiniz yerde toplantı ve miting yapabilirsiniz.' 'Biz artık Meclis'te değil halkın içinde olacağız ve Salı günü Tandoğan Meydanı'nda bir miting yaparak halkımıza 4+4+4 teklifinin ne olduğunu anlatıcaz' demeleri gerekir. 'Grup toplantısı yapacağız' derseniz millet size güler" dedi.

Arınç ayrıca, "Bir parti grup toplantısını (Grup toplantısı için en az 20 milletvekili ihtiyaç vardır) istediğiniz gün ama Meclis çatısı altında yaparsınız. 'Manisa'da Mesir Alanı'nda, İzmir'de Konak Meydanı'nda grup toplantısı yapacağım' derseniz kargalar bile güler. Siyasetçi söyleyeceği söz iyi bilecek. Bu sözün Anayasa, içtüzük ve Siyasi Partiler Yasası'nca nasıl karşılandığını da söyleyecektir. Heyecanlarına bağışlayalım şimdilik" diye konuştu.

Tamaylıgil: "Yükselecek sesi kısmak onu aşar"

Öte yandan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Meclis dışında grup toplantısı yapılamayacağına" yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Tamaylıgil, yaptığı yazılı açıklamada, İçtüzüğü unutanların, şimdi Anayasa'yı hatırlamalarının manidar olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "CHP'nin, kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen eğitimi ucubeleştirme yasa teklifini Ankara Tandoğan meydanında halka anlatacak olması iktidarı korkuttu. Başbakan Yardımcısı Arınç'ın 'İçtüzüğü, Anayasa'yı biliyorsanız grup toplantısını Meclis dışında yapamazsınız' demesi bunun en açık kanıtı.

Yasa yaparken İçtüzüğü ve Anayasa'yı unutan, muhalefeti yumruklar ve barbarlıkla susturmaya çalışan iktidarın aklına şimdi Anayasa ve İçtüzüğün gelmesi manidardır. Bugüne kadar TBMM İçtüzüğü'nü görmezden gelen, Anayasa'ya bakmadan yasa çıkaranlar, halkın sesinin duyulacak olmasından tedirgin oldu. Meclis Genel Kurulu'nda olup bitenleri halkın gözünden kaçırmak için Meclis Televizyonu'nu susturan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Tandoğan buluşmasını Anayasa'nın hangi maddesine göre yorumladığı ise merak konusudur. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Televizyonu'nu susturabilir ama Tandoğan Meydanı'ndan yükselecek sesi kısmak onu aşar."