İSTANBUL - Sibel Akbay

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin ulusal petrol şirketi Aramco'nun vizyonu ve Suudi Arabistan ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin gelişim sürecini değerlendirdi.

Aramco'nun Türkiye’de özellikle petrokimya alanında faaliyet gösteren şirketlerle ilgilendiğini belirten Kasabi, 3 Ekim ayında İstanbul Dünya Enerji Kongresi sırasında, Aramco 18 Türk şirketiyle mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma Türk şirketlerinin Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini kolaylaştıracak. Aramco büyük bir global şirket, uluslararası anlamda her alandaki uygun yatırımları değerlendirmeye hazır, Türkiye’de de doğru fırsatlarla ilgileniyor. Şirket Türkiye’de özellikle rafinaj, depolama ve dağıtım alanındaki fırsatları değerlendirebilir." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'ın emlak merakı sürüyor

Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi stratejik bir ortak ve müttefik olarak gördüğünü dile getiren Kasabi, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırımlar konusunda geliştirilecek büyük bir potansiyel var. Suudi şirketler Türkiye’de inşaat, gıda, tarım ve tüketim ürünleri sektörüyle ilgileniyor. Türkiye’nin emlak sektörü de çekici. Türkiye ile varılan ticari mutabakatlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine daha da yardımcı olacak. Bu anlamda, Türkiye ile aramızdaki tüm ticari engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Özellikle, Suudi şirketlerin Türkiye'deki kamu-özel sektör ortaklığı modelinden öğrenebileceği çok şey var."

Kasabi, Türkiye ile bütün ticari ilişkileri artırmayı öncelikli hedefleri arasına aldıklarını da söyledi.

Aramco'nun Suudi Arabistan’ın ekonomik reformları kapsamında düşünülen halka arzının ise 2018’de yapılmasını beklediklerini anlatan Kasabi, hisse satışının rafineri ve dağıtım işiyle sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Kaynak: AA