Avrupa'da PKK çizgisinde yayın yapan Sterk TV'ye konuşan kapatılan DEP eski Milletvekili ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi ve çözüm sürecinin geleceği konusunda açıklamalarda bulundu. Demokratikleşme paketinin durup dururken ortaya çıkmadığını, Kürtlerin verdiği büyük bir mücadele ve başlatılan diyalog süreci olduğunu belirterek, "Yaklaşık bir yıldır süren ve yıl başından bu yana resmileşen bir diyalog süreci var. Gerillanın çekilmesi ve 3 aşamalı bir plan var. Bunlar görülmeden, 'ben bir paket açtım' demek doğru bir yaklaşım değildir. Paket, hazırlanma biçimi ve içeriği ile de sürece cevap vermeyen bir pakettir" dedi.

"AKP SEÇİMLERE KADAR DURUMU İDARE ETMEK İSTİYOR"

Çözüm süreci başlarken Abdullah Öcalan ile oturup neler yapılacağı, kimin ne yapacağı konularının tek tek görüşülerek mutabakata varıldığını söyleyen Zübeyir Aydar, "Haziran ayında 2'nci aşamaya geçilmiş olması gerekirdi. Şu ana kadar TMK'nın ve TCK'nın değişmiş olması gerekirdi. Siyasetçilerin cezaevlerinden bırakılmış olması gerekiyordu. Başkan Apo şu anda herkes ile görüşmüş olması gerekirdi. Biz şimdi normalleşme sürecini tartışmalıydık. Haziran'dan bu yana ha bire paketin açıklanmasını bekledik. Açıklanan paket, sürece cevap olabilecek bir paket değil. Kimisi için bazı şeyler iyidir, reddedilmez ama bu paket bu halle sorunu çözmez. AKP'nin bir şey yapmadan esaslı bir konuya girmeden bir şey yapıyoruz görüntüsü verip seçimlere kadar durumu idare etmek istiyor durumu var" diye konuştu. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Aydar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ANLAMSIZ YASAKLAR VARDI, ONLAR KALDIRILMIŞTIR"

"Ana dilde eğitim en temel haktır. Kürtler ve diğer halklar askerlik yapacak, vergi verecek, her türlü hizmetler görecekler ama kendi dilinde eğitim için para ödeyecekler. Bu kadar ayrımcılık olur mu? Paran varsa eğitimi gör, yoksa git asimle ol. Bu yaklaşım kabul edilemez. Paket ile anlamsız yasaklar vardı, onları kaldırmıştır. Köy isimleri gibi. Bu son derece ayıptı bu ayıptan kendisini kurtarıyor. Bu tür süreçlerde bu tür paketler kiminle müzakere ediliyorsa onlarla birlikte hazırlanır. 'Ben verdim, ben yaptım' anlayışı ile sorun çözülmez. Sen bugüne kadar niye vermiyordun, bugüne kadar neredeydin. 11 yıldır iktidardaydın. 'Silahlar susacak, siyaset konuşacak' deniliyordu. Siyaset bu şekilde mi konuşacak? 10 bin insan içerde nasıl siyaset yapacak, başkan Apo nasıl siyaset yapacak. 'Gidip silahları sustur, bana ortamı hazırla ondan sonra sen cezaevinde kal' diyorsun. Bu nasıl olacaktır. Bu halkın kendini yönetme derdi var. Kendi kendini yönetmek istiyor, bulunduğu yerde. Yönetsel haklar ne olacak. Yerel Yönetimler özerklik şartındaki çekinceleri kaldıracağız diyorlardı. Ses yok seda yok. Bir barış ve diyalog süreci yürütülüyor, Kürt kelimesini geçirmeden şunu şunu yaptık diye caka satıyor."

APO'NUN YERİ DEĞİŞECEKTİ

KCK'nın Avrupa sorumlularından Aydar, demokratikleşme paketinin tümünü hiçleştirmediklerini de belirterek, "Ama, sürece cevap olabilecek ve sorunu çözebilecek bir paket değildir. Biz sorunu çözmek istiyoruz, bizim anlaşmamız ve yaklaşımımız bu değildi. Şimdi Başkan Apo son heyet görüşmesinde de yeni formattan bahsetti. Parlamento Nevroz'dan sonra yapılan mutabakat gereği bir karar alacaktı. Çözüm ve Hakikat komisyonu adı altında 2 komisyon kuracaktı. Onu yapmadılar, orada bir tıkanıklık yaşandı, yine başkan Apo devreye girdi. Başkan Apo'nun yerini değiştireceğiz, yanındaki arkadaşları değiştireceğiz ve bir sekreterya gidecek denildi. Hiç biri yerine gelmedi. Bunlar olmayınca örgüt tavır koyarak geri çekilmeyi durdurdu. Bu büyük bir sorundur, bir paket ile çözülmez. Biz çocuk değiliz, oyun oynamıyoruz."

SERT MUHALEFET YAPACAĞIZ

KCK olarak ne istediklerini ve sürecin nasıl işlemesi gerektiği ile ilgili önümüzdeki günlerde bir deklarasyon yayınlayacaklarını da söyleyen Aydar, "Mevcut biçimi ile bu yöntemle sürecin tek taraflı yöntem ile gitmeyeceğini söylüyoruz. Hükümeti doğru yola ve çözüme getirebilmek için demokrasi güçleri ile sokaktan parlamentoya kadar en sert muhalefeti yapacağız" diye konuştu.