ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "4 milyon 300 bin liralık yeni bir yatırımla 1 megavat kurulu gücünde 2 adet güneş enerjisi santralinin daha kurulumunu tamamladık." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Menderes Türel, Cam Piramit'te tarım sulama kooperatifleriyle düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya tarımında yeni bir dönemi başlatacak tarımsal destek programını anlattı.

Zorunlu olmamasına rağmen, tarım üreticilerine desteği öncelikli vazife olarak gördüklerini vurgulayan Türel, "2014’te göreve gelirken, üreticimize, kooperatiflerimize destek olacağımızı söylemiştim. Bu çerçevede belediyemiz bünyesinde öncelikle Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kurduk. Bu dönemde plan ve proje çalışmalarımızı yaptık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Destekleme Yönetmeliğini çıkardık. Bu yönergeyle devletimiz nasıl üreticimize destek veriyorsa, bundan sonra Büyükşehir Belediyesi olarak biz de önemli bir destek politikasını hayata geçireceğiz." ifadesini kullandı.

"İki santral daha kuruldu"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, "4 milyon 300 bin liralık yeni bir yatırımla 1 megavat kurulu gücünde 2 adet güneş enerjisi santralinin daha kurulumunu tamamladık. Bu, bu santraller de mayıs ayında üretime başlayacak." değerlendirmesini yaptı.

Bu dört güneş enerjisi santraline ilave olarak, 12 milyon 500 lira bedelli 3 megavat kurulu gücünde üç güneş enerji santralini daha ayrıca kuracaklarını bildiren Türel, "Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nda olan bu projemiz, Ankara‘da onaylandı. İnşallah ilk toplantımızda karar alacağız." ifadesini kullandı.

Türel, bugün itibarıyla 8 milyon 382 bin lira harcama yapılarak, 2 megavat kurulu gücünde 4 güneş enerjisi santralinden yıllık 2 milyon 700 bin kilovat saat elektrik üreteceklerini belirtti.

"Gelecek sene elektrik maliyetlerinizin tamamını Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak"

Yeni yapılacak santral tamamlandığında, 5 megavat kurulu güçle 6 milyon 750 bin kilovat saat yıllık elektrik üretim kapasitelerinin olacağı bilgisini paylaşan Türel, şunları aktardı:

"Size zaten 8 buçuk milyon lazım. Biz 7 milyonunu aşağı yukarı kendimiz üretiyoruz. Ne yapalım 1 buçuk milyonu için de pamuk eller cebe deriz. Size bundan sonra elektrik masraflarında bir kuruş ödetmeyiz inşallah. Böylelikle bu sistemi hep birlikte oluşturuyoruz. Sizlerle, sulama kooperatiflerimizle protokolleri imzaladık. Sulama kooperatiflerinin başlangıçta elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacağız. Bu bizim için de bir deneme süreci olacak. Yani sistem nasıl çalışıyor onu bir görelim. Ama 2018 senesine geldiğimizde elimizdeki santrallerle harcadığımız elektriğin yüzde 85’ini kendimiz üretiyor olacağız. Bu sene sadece yüzde 20’sini, gelecek sene de elektrik maliyetlerinizin tamamını Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak.”

Muhabir: Sinan Özmüş

Kaynak: AA