ANKARA

Bir televizyon kanalında haber konusu olan annenin şikayeti üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, müfettiş görevlendirdi.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden edindiği bilgiye göre, anne adayı doğum yapmak üzere Eskişehir Devlet Hastanesine yattı. Tüm testlerin yapılmasının ardından normal doğuma karar verildi ancak hastanın sezaryende ısrarcı olması üzerine bu öneri, hekim tarafından uygun bulunmadı ve anne adayı imza karşılığında taburcu edildi.

Bunun üzerine Osmangazi Üniversitesi Hastanesine giden hasta, hayati tehlikelerinin bulunduğu gerekçesiyle sezaryen kararı verilerek doğuma alındı. Doğum sonrasında ise bebek, bir hafta süreyle yeni doğan yoğum bakım servisinde kaldı. Anne D.A. da oluşan bazı komplikasyonlar nedeniyle bir süre hastanede yattı. Tedavileri tamamlanan anne ve bebek, daha sonra taburcu edildi.

Ancak hasta yakınları, komplikasyonun Eskişehir Devlet Hastanesi'nde "derhal sezaryen yapılmadığı" için gerçekleştiğini iddia ederek şikayetçi oldu. Hasta yakınları, devlet hastanesindeki hekimin Bakanlık incelemesinden çekindiğini ayrıca performans puanı düşeceği için sezaryen yapmadığını ileri sürdü.

Müfettiş görevlendirildi

İddiaların basına yansıması üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla önce Eskişehir Devlet Hastanesinde daha sonra da sezaryenin yapıldığı Osmangazi Üniversite Hastanesinde hastaya yapılan işlemlere ilişkin resmi kayıtlar incelendi. Yapılan ön incelemeye göre, yaşananlar şöyle:

"Anne D.A'nın saat 03.15'te suyu gelmeye başladı. 39 hafta 3 günlük olan bebeğin bütün kayıtlarına göre, tıbbi gelişimin normal olduğu belirlendi. Anne adayına Eskişehir Devlet Hastanesinde gebelik seyrine ilişkin daha detaylı bilgi almak amacıyla ultrason yapıldı. Bebeğin doğru pozisyonda olup olmadığına bakıldı. İnceleme sonucunda anne adayının suyunun geldiği ancak bebeğin doğum için geliş pozisyonunun normal doğuma uygun olduğu tespit edildi.

Ayrıca kan tahlillerinde herhangi olağanüstü bir duruma rastlanmadı. Bebeğin kalp atışlarının da normal olduğu herhangi bir stres yaşamadığı belirlendi. Doğumun normal sürecinin takibi esnasında anne adayının sezaryen istemesi ve bu konuda ısrarcı olduğu talebi alındı. Hastane yetkililerince bu isteği kabul edilmeyen anne adayı, 22 saat sonra onam formunu imzalayarak taburcu edildi."

Anne adayının 32'nci haftaya kadar tüm takibini doğumunu gerçekleştiren hekim yapmış

Doğumun yapıldığı Osmangazi Üniversitesi Hastanesindeki hasta ve bebeğe ilişkin resmi kayıtlar da mercek altına alınarak sezaryeni gerçekleştiren kadın doğum uzmanı ile görüşüldü.

Bakanlık yetkilileri, anne adayının 32'nci haftaya kadar tüm takibinin doğumunu gerçekleştiren hekim tarafından yapıldığı bilgisine ulaştı. Ön inceleme sonucuna göre, takibi yapan ve doğumu gerçekleştiren hekimin, 32. haftada annenin bebeğinin doğum kanalından geçmesinde zorluk yaşayacağını ileri sürerek sezaryen kararı aldığı belirlendi.

Anne adayı D.A'nın üniversite hastanesinde yapılan tetkiklerinde de devlet hastanesinde yapılanlardan farklı bir sonuca varılmadığı, kan ve ultrason sonuçlarının iyi olduğu tespit edildi.

İncelemede, anneye doğum esnasında kan verildiği, bebeğin ise yeni doğan yoğun bakım servisine alındığı belirlendi. Bu arada anne D.A'nın sezaryene bağlı komplikasyonlara maruz kalmış olabileceği belirtildi.

Kaynak: AA