İstanbul- Başkentin merkezi Kızılay'da  Kumrular Caddesi'ndeki Çankaya Kaymakamlığı önünde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alev alan 6 araç itfaiye ekiplerince söndürüldü. Emniyet görevlileri, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Patlamada yaralanan bazı yurttaşlar, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Olay yerine yakın olan Namık Kemal İlköğretim Okulu, öğrenciler tenefüse çıktığı sırada tahliye edildi. Henüz patlamanın nedeni ile yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, olay yerinden gelen bilgilere göre 3'ü ağır 15 yaralının tedavi altında olduğu bildirildi.

ANKARA'DA PATLAMA - FOTO GALERİ

Bazı görgü tanıkları, çevredeki bir binanın camından yanmakta olan bir piknik tüpünün atıldığını söyledi. Bu tüpün LPG'li bir aracın üstüne düşmesiyle patlamanın meydan gelmiş olabileceği de tahmin ediliyor.

 

Arınç: Bomba bilgisi var

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Avaz'da katıldığı programın ardından patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, TRT stüdyolarında düzenlenen TRT Avaz'ın açılış programında, Ankara'daki patlamaya ilişkin konunun önüne not olarak geldiğini söyledi. Arınç, ''Sanıyorum Kumrular Sokak'ta, yani Başbakanlığa yakın bir yerde bir araçta patlama olmuş ve bu patlamada ağır yaralılar olduğunu arkadaşlarım bana haber veriyorlar'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın olay yerinde olduğunu, kendisinin de birazdan olay yerine gideceğini söyledi.

Terörün vahşet olduğunu belirten Arınç, ''Nerede, ne zaman, ne yapacağına ancak istihbaratlar ve bir takım önleyici çabalarla karşılık verebiliyoruz ama bazen istenmeyen olaylar da maalesef bu şekilde bizleri üzüyor. Herkese geçmiş olsun. Umarım bir can kaybı yaşanmamış olur. Olay tahkik edilecek. Bir haberde ölü olduğu, bir haberde de ağır yaralıların olduğu şeklinde bilgi var. Ancak içeride bu kadar haberim oldu. Olay yerine hem intikal edeceğiz, hem de arkadaşlarımızdan detaylı bilgi almaya çalışacağım. Geçmiş olsun'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Olay size ne olarak geldi'' sorusu üzerine Arınç, ''Patlama oldu diye geldi. Patlama sonucunda araç yanmış, içinde bomba olduğu tespit edilmiş veya biliniyor. Beşir Atalay, sanıyorum bu konuda daha açıklayıcı bilgi verir'' diye konuştu.

 

Atalay'ın açıklaması


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay,  patlamaya ilişkin incelemelerin sürdürüldüğünü bildirdi.

Olay yerine acil yardım ekiplerinin en kısa sürede ulaştığını belirten Atalay, ''Şu anda bölgede yangın da yok, hepsine en kısa sürede müdahale edildi. Olayın sebebiyle ilgili de tabii patlama olduğu için tüpgaz mı başka bir şey mi araştırıyorlar'' dedi.

Atalay, patlamada can kaybı olmadığını, 15 yaralı bulunduğunu belirterek, yaralılardan 5'inin ameliyatta olduğunu kaydetti.

Yaralıların kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını bildiren Atalay, bununla ilgili de ayrıntılı bilginin verileceğini belirtti.

Olayı hassasiyetle takip ettiklerini bildiren Atalay, ''Olayla ilgili bütün yetkililerimiz çalışıyor. Olayın sebebi bizim için çok önemli onu da en kısa süre içerisinde inşallah açıklarız'' dedi.

 

Terör saldırısı mı?

Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'daki patlamanın terör saldırısı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, ''Bilmiyorum. Tabii bu tür olaylar her yönüyle değerlendirilir. Şu ana kadar bana gelen bilgi böyle bir açıklama yapmamı mümkün kılmıyor'' dedi.

Çiçek, Kırıkkale Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılışı töreninden sonra gazetecilerin Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın olay yerinde olduğunu, henüz net bir açıklama yapma noktasında bulunmadıklarını kaydeden Çiçek, ''Araştırmalar, değerlendirmeler bitsin. Zaten ilgili makamlar da açıklama yapar. Bu safhada fazla bir şey söyleyemem'' diye konuştu.

Patlamanın terör saldırısı olup olmayacağına ilişkin soruya Çiçek, ''Bilmiyorum. Tabii bu tür olaylar her yönüyle değerlendirilir. Şu ana kadar bana gelen bilgi böyle bir açıklama yapmamı mümkün kılmıyor. Onun için bir açıklama olursa işin içinde olan makamların yapması daha uygun olur'' karşılığını verdi.

Çiçek, daha sonra olay yerinde incelemelerde bulunmak üzere İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile patlama bölgesine geldi.

 

CHP Heyeti de olay yerinde

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Ankara Milletvekilleri İzzet Çetin ve Sinan Aygün patlama bölgesinde incelemelerde bulundu.

Yetkililerin açıklama yapma noktasında temkinli davrandıklarını söyleyen Hamzaçebi, "Patlamanın neden meydana geldiğine, olayın neden kaynaklandığına ilişkin bir açıklama bize de yapılmadı. Yetkililer açıklama yapma konusunda oldukça temkinli davranıyor. Şuan yapılan açıklamada yer alan bilgiler 1-2 saat sonra yeni bulunacak bir bulguyla hatalı olabilir" dedi. Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da geçmiş olsun dileğini iletti

 

Valilikten açıklama

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel yaptığı açıklamada olayda yaralanan 15 kişinin hastanelere kaldırıldığını, bunlardan 5'inin de ameliyata alındığını bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve diğer savcıların olay yerinde incelemelerde bulunduğunu ve detaylı çalışmaların sürdüğünü belirten Yüksel, şöyle konuştu:

''Olayın niteliği hakkında tam detaylı bilgi veremem. Şu anda Ankara Emniyet Müdürlüğünün bütün teknik birimleri alanda çalışma yapıyor. Caddede gördüğünüz gibi çok sayıda park eden araç var, altlarında paketler, bir takım çöp paketleri de var. Köpekler dahil bütün teknik birimler onlar üzerinde inceleme yapıyor. Şu anda hemen hemen çalışmalar büyük ölçüde tamamlanmak üzere. Cumhuriyet Savcılığının da biraz sonra konuyla alakalı olarak bir yazılı açıklama yapacağını Sayın Başsavcımız söyledi.''

Yüksel, bir gazetecinin ''İlk bulgular neyi işaret ediyor?'' şeklindeki sorusunu yanıtlarken, konu hakkında yorum yapamayacağını ifade etti. Yüksel, şöyle devam etti:

''Ancak olay mahallinde şu anda diğer teknik birimler görgü şahitlerini de dinliyorlar. Bir görgü şahidi, dönerci ve telefoncu dükkanından yanan bir tüpün dışarıya atıldığını ve oradaki bir aracın o tüple patladığını ve diğerlerinin de bu yangından, bu patlamadan zarar gördüğünü ifade ediyor. Ancak, Ankara Emniyet Müdürlüğü tüm ekipleriyle gerekli araştırmaları yapacak. Ancak şunu bilin, Ankara kamuoyunu ve Türk kamuoyunu bütün gelişmeler hakkında ileri saatlerde daha net bilgilendirme imkanımız olacak.''

 

"İkinci bir ihbar yok"

Yüksel, ''şüpheli bir kadının gözaltına alındığı yönünde iddialar bulunduğunun'' belirtilmesi üzerine, şu anda bu konuyla alakala başka bilgi veremeyeceğini söyledi.

Bir soru üzerine Yüksel, ''Bu caddenin tamamında sağlı sollu araçlar park ediyor. Altlarında çöp paketleri ve benzeri naylonlar var. Arkadaşlarımız elbette patlamadan sonra çevrede güvenlik tedbirlerini aldılar ve gördükleri her paketle ilgili bomba imha uzmanları gerekli çalışmalarını yaptı, yapmaya devam ediyor'' dedi.

Kaymakamlığın yakınındaki ilköğretim okulunu da yarım gün tatil ettiklerini, çocukları evlerine gönderdiklerini belirten Yüksel, caddenin tamamında, patlamanın olduğu yerlerde güvenlik ekiplerinin detaylı çalışma yapmaya devam ettiğini söyledi.

İkinci bir ihbar olup olmadığı yönündeki soru üzerine Yüksel, kendilerine ikinci bir ihbarın ulaşmadığını belirtti.

Belediye Başkanı'nın açıklamaları

Çankaya Belediye Başkanı  Bülent Tanık, olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, aldığı bilgiler dahilinde ölü olmadığını, yaralıların olduğunu belirtti.

Tanık birkaç ciddi sayıda yaralı yurttaşın bulunduğunu, bazı yurttaşların vücutlarından kopan parçaların bulunduğunu kaydetti. Çankaya Belediye Başkanı patlamanın sebebi hakkında ise, "Şu anda kesin olarak o konuda bir görüş bana resmi kurumlar tarafından açıklanmadı. Ama söylenen görgü tanıklarından ve bizim zabıta elemanlarımızın da bilgilenmesi çerçevesinde bize ulaşan bina içerisinden yanan bir tüpün atıldığı ve onun tüpgazlı bir başka aracın üzerine düşüp onu da patlattığı yönünde bir söylem var. Ama bu tür kritik olaylarda görgü tanıkları gerçekten neyi tam gördüler anlamak mümkün değil. Sayın Emniyet Müdürümüzden bilgi istedim o da benimle birlikte bilgi toplamaya çalışıyor. Görevliler işinin başındalar" diye konuştu.

 

Başbakanlık binasına çok yakın

Çankaya Kaymakamlığı'nın da bulunduğu cadde, Başbakanlık binasına da çok yakın mesafede bulunuyor.

 

Bir kişi gözaltında

Patlamanın meydana geldiği bölgede, şüpheli bir kadın gözaltına alındı. Şüpheli kadının slogan attığı bildirildi.

 

İkinci bir patlama ihtimali

Polis ikinci bir patlama ihtimaline karşı çevrede güvenlik çemberi oluşturdu. Bu bölgeye yurttaşlar ve gazetecilerin girmesini izin verilmiyor. 


Cumhuriyet