ANKARA - SERTAÇ BULUR/CANKUT TAŞDAN

Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekiplerince, cumartesi günü Haymana yolunun 9. kilometresinde, saklandıkları yere düzenlenen operasyon sırasında ellerindeki patlayıcı madde ile kendilerini infilak ettiren teröristlerin muhtemel hedefleri belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, titizlikle yürütülen Ankara'daki terör saldırısına ilişkin soruşturmada yeni bulgulara ulaşıldı.

Kadın teröristin kimliği belirlendi

Ölü geçirilen teröristlerden Harun Aslan'ın kimliğinin netlik kazanmasının ardından kadın teröristin kimliği de belirlendi.

Operasyon sonrası ölü ele geçirilen ve 1990 doğumlu Sivas nüfusuna kayıtlı Mahide Ataş adına düzenlenmiş sahte kimlik kullandığı tespit edilen kadın teröristin, kan örneği ve DNA sonuçlarına göre, 1985 doğumlu Siirt nüfusuna kayıtlı Leyla Basut olduğu kesinleşti.

Basut'un babasının kızına ait fotoğrafı televizyonda gördükten sonra emniyete müracaat ettiği ve yapılan testlerden sonra teröristin kimliğinin kesinleştiği öğrenildi.

Diğer teröristin kimliği ise daha önce netleşmişti. Ankara Valiliği, Haymana yolundaki patlamanın ardından yapılan parmak izi çalışmalarında "Harun Aslan" adına tanzim edilen kimlik bilgilerinin doğru olduğunun tespit edildiğini bildirmişti.

İstihbarat ve TEM Şube'nin titiz çalışması

İki teröristin kimliği belirlenirken, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüğünün çalışmaları sonucu, Haymana'da saklandıkları çiftlik evine düzenlenen operasyon sırasında PKK'lı teröristlerin kendilerine havaya uçurmasının ardından derinleştirilen soruşturmada yeni bulgulara ulaşıldı.

Ekipler, bir taraftan olayda ölen teröristlerin kimliklerinin tespiti için çalışırken, diğer taraftan da patlamanın gerçekleştirildiği arazide bulunan aracın motor şasi ve plaka numaralarından yola çıkarak, geçmiş döneme ait MOBESE kayıtlarını incelemeye aldı.

Aracın geçtiği güzergah ve bulunduğu noktaları takip eden ekipler, teröristlerin, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Kızılay'da bombalı araçla saldırı planladığını ve bu doğrultuda olay tarihinden önce keşif yaptıklarını belirledi.

Aracı Çubuk'tan satın almışlar

Bombalı eylemde kullanılması planlanan 06 EB 4775 plakalı otomobilin, önceki sahibine ulaşan ekipler, aracın Çubuk'ta bir oto galeriden satıldığını belirledi.

Söz konusu aracın Diyarbakır'ın Lice kırsalından Ankara'ya olaydan 4 gün önce gelen Harun Aslan tarafından satın alındığı, Aslan'ın ise aracın bulunduğu galeriye gazete ilanından ulaştığı tespit edildi.

Emniyet yetkilileri, örgütün önceden bombalı saldırılarda kullanılan araçları sahte kimlikle kiraladığını belirterek, son dönemde ise dikkat çekmemek amacıyla söz konusu araçların eylemi planlayan ya da gerçekleştirecek örgüt üyesi tarafından satın alındığını kaydetti.

Araçta bomba düzeneği tespit edildi

Aslan'ın, aracı satın aldıktan sonra, operasyonda ele geçirilemeyen, ancak eşkal bilgilerine ulaşılan üçüncü terörist tarafından, daha önceden Ankara'ya gizlice sokulduğu belirlenen patlayıcı maddeyi Basut ile birlikte teslim aldığı anlaşıldı.

Basut ve Aslan'ın PKK'nın sözde özel kuvvetlerine üye oldukları ve patlayıcılar konusunda eğitim aldıkları tespit edildi. İki teröristin, olay sırasında kendilerini infilak ettirdikleri patlayıcıyı, araçta kurdukları düzeneğe yerleştirmeye hazırlanırken, polisin yerlerini tespit edip operasyon düzenlediği kaydedildi.

Olay sonrası araçta inceleme yapan uzmanlar, teröristlerce aracın bagaj kısmına yerleştirilen düzeneği tespit etti.

Kaynak: AA