Tanınan Anayasa Profesörü İzzet Özgenç, şarkıcı Atilla Taş'ın infaz kararının onanmasının ardından cezaevine yeniden girmesine itiraz etti...

Özgenç, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İnfaz Kanununda, örgüt üyeliğinden mahkumiyet haline özgü olarak koşullu salıverilme için infaz kurumunda çekilmesi gereken süre bakımından bir hükme yer verilmemiştir (m. 107, f. 4). Bu, bilinçli bir tercihtir" dedi.

Özgenç, "Uygulamada karşılaşılan tereddütler karşısında, İnfaz Kanununun söz konusu düzenlemesini kaleme alan bir akademisyen olarak bu açıklamayı kamuyla paylaşmayı kendim için bir görev addetmiş bulunmaktayım" diye de devam etti.

Özgenç'in dikkat çektiği İnfaz Kanununun 107/4 fıkrası şu şekilde:

"(4) Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkümiyet halinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahküm edilmiş olanlar otuzaltı yılını, müebbet hapis cezasına mahküm edilmiş olanlar otuz yılını, süreli hapis cezasına mahküm edilmiş olanlar cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler."

İzzet Özgenç'in yaptığı açıklamanın tam metni:

TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN MAHKUMİYET SORUNU VE TÜRK UYGULAMASI

Türk ceza hukuku sistemi, alelıtlak örgüt üyeliğinden cezalandırılmaya müsait düzenleme içermemektedir.

Türk ceza hukuku sisteminde, örgüt üyesi olmak dolayısıyla mahkumiyet için,

a) örgütün faaliyeti çerçevesinde veya örgütün korkutucu gücünden yararlanılarak ("örgüt adına") bir SUÇ işlemesi,

ya da

b) örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bu özelliğini BİLEREK ve İSTEYEREK YARDIM etmesi,

gerekmektedir.

TCK ve TMK düzenlemeleri, bu fiiller olmadan örgüt üyeliğinden mahkumiyete asla izin vermemektedir.

Bu nedenledir ki, İnfaz Kanununda, örgüt üyeliğinden mahkumiyet haline özgü olarak koşullu salıverilme için infaz kurumunda çekilmesi gereken süre bakımından bir hükme yer verilmemiştir (m. 107, f. 4). Bu, bilinçli bir tercihtir.

Kayseri “Gazze İftarı”nda buluşuyor Kayseri “Gazze İftarı”nda buluşuyor

Uygulamada karşılaşılan tereddütler karşısında, İnfaz Kanununun söz konusu düzenlemesini kaleme alan bir akademisyen olarak bu açıklamayı kamuyla paylaşmayı kendim için bir görev addetmiş bulunmaktayım.

Memurlar.Net